Pozivi u pomoć, humanitarni koridor dok bande opsedaju Haiti

Pozivi u pomoć, humanitarni koridor dok bande opsedaju Haiti

Haiti — Ujedinjene nacije predlažu „humanitarni koridor“ u glavnom gradu Haitija kako bi pomogli ljudima da dobiju benzin i pomoć usred rastuće krize dok bande blokiraju puteve i pristup nekim oblastima, uključujući i jedan ključ terminal za gorivo u Port-o-Prensu.

Kancelarija Ujedinjenih nacija na Haitiju saopštila je u saopštenju za javnost da blokade, posebno one za pristup terminalu za gorivo Varreuk, potkopavaju napore da se reše problemi u toj karipskoj zemlji, posebno ponovni izlazak kolere nakon tri godine bez prijavljenih slučajeva.

Kancelarija rezidentnog i humanitarnog koordinatora UN na Haitiju dala je predlog u sredu.

Kasno u sredu, premijer Ariel Henri takođe je pozvao međunarodnu zajednicu na pomoć u rešavanju krize u njegovoj zemlji, koja se pogoršala prošlog meseca kada je najavio da će subvencije za gorivo biti eliminisane, zbog čega će se cene udvostručiti i ljudi, uključujući članove bandi, protestovati na ulicama .

Najmoćnija banda na Haitiju čak je odlučila da blokira pristup najvećem terminalu za gorivo, upozoravajući da će njeni članovi ostati tamo dok Henri ne podnese ostavku i cene goriva ne budu smanjene.

Od ubistva predsednika Žovenela Moisa u julu 2021. godine, nasilje je poraslo na Haitiju dok se bande bore oko teritorije, a vlada se bori da se obračuna.

UN su saopštile da je blokada terminala za gorivo „dovela do zatvaranja zdravstvenih centara tokom poslednjih nedelja i izazvala prekid usluga za prečišćavanje vode“, što predstavlja problem u sprečavanju kolere.

„Kriza kroz koju prolazi Haiti utiče na stanovništvo na celoj teritoriji i najugroženiji ljudi su prvi koji pate od blokade“, dodaje se u saopštenju za javnost.

Skladište goriva koje su blokirale bande nije u funkciji od 12. septembra, zbog čega je prekinuto oko 10 miliona galona dizela i benzina i više od 800.000 galona kerozina uskladištenih na lokaciji. Mnoge benzinske pumpe su zatvorene, a druge brzo ostaju bez zaliha.