Malerba prvi Indijanac na položaju američkog blagajnika

Malerba prvi Indijanac na položaju američkog blagajnika

Poglavica Mohegana Merilin „Lin“ Malerba položila je u ponedeljak zakletvu kao blagajnik Sjedinjenih Država, prvi Indijanac koji je obavljao tu funkciju, prenosi Asošijejted pres.

Njen potpis će se sada pojaviti zajedno sa sekretarom finansija Janet Iellen na američkoj valuti.

Jelen je pozdravila imenovanje na ceremoniji Ministarstva finansija kao znak „poštovanja i posvećenosti Bajdenove administracije našem odnosu nacije-nacije, poverenju i ugovornim odgovornostima i plemenskom suverenitetu i samoopredeljenju“.

„Uz sav naš napredak — ima još posla da se uradi na jačanju našeg odnosa nacije sa plemenskim vladama“, rekla je Jelen u pripremljenim komentarima.

Pridružili su im se sekretarka unutrašnjih poslova Deb Haland, prvi Indijanac koji je vodio to odeljenje, i članovi Savetodavnog odbora za plemene Trezora.

Malerba, koji će ostati doživotni poglavica indijanskog plemena Mohegan koje se sastoji od otprilike 2.400 ljudi, ranije je radila kao registrovana medicinska sestra i služila je u različitim ulogama u plemenskoj vladi.

Bajden je imenovao njenog američkog blagajnika u junu i za nadzornika nove Kancelarije za pitanja plemena i domorodaca u Ministarstvu finansija.

Ona ima zadatak da pronađe nove načine da pomogne plemenima da razviju svoju ekonomiju kako bi prevazišli izazove koji su jedinstveni za plemenske zemlje, između ostalih odgovornosti.

U okviru ceremonije, Malerba je potpisala knjigu koju je predstavio direktor Biroa za graviranje i štampu Len Olijar, koji će urezati njen potpis. Njen zvanični potpis će se pojaviti kao „Linn Roberge Malerba“ u čast njenog devojačkog prezimena.

Zvaničnik Trezora je rekao da će se njeno ime pojaviti na valuti u narednim mesecima.

„Svi znamo da, istorijski gledano, mnoga obećanja nisu ispoštovana autohtonim narodima ove nacije. Ali možemo i bićemo bolje“, rekao je Malerba, koji je nosio crveno-crni plemenski ansambl i odgovarajući pokrivač za glavu. „Moje imenovanje je ispunjeno obećanje.

„Kada se eliminišu prepreke ekonomskom razvoju, plemenske zajednice će napredovati i napredovati“, rekla je ona. „Znamo, kada postoji snažan plemenski ekonomski razvoj, napreduju i naše lokalne i državne zajednice.

Dodala je da ju je taj trenutak naterao da duboko razmisli o svojim roditeljima. „Moje ime će biti na valuti, kada im je tokom života bilo tako teško da dođu do novca“, rekla je ona tokom ceremonije.

Za Malerbu je rekla da se nada da će njeno prisustvo u Trezoru pomoći drugim Amerikancima da osete ponos što poštuju svoju kulturu.

„Katantuoot, vuiunomsh Sjedinjene Države ka vuiunomsh kiiavin“, rekla je ona. „Veliki duh blagoslovi ove Sjedinjene Države i blagoslovi sve nas.