Izraelski premijer poziva na jedinstvo nakon pobede Netanjahua

Izraelski premijer poziva na jedinstvo nakon pobede Netanjahua

Izraelski premijer u nedelju je uputio molbu za nacionalno jedinstvo, nekoliko dana nakon što ga je na nacionalnim izborima porazio bivši premijer Benjamin Netanjahu, uz podršku ultradesničarske ultranacionalističke partije.

Na ceremoniji sećanja na ubijenog premijera Jicaka Rabina, odlazeći premijer Jair Lapid upozorio je na duboke podele koje muče zemlju nakon ogorčene kampanje, petih izbora u Izraelu od 2019. godine.

Činilo se da je ciljao na Religiozni cionizam, ekstremističku stranku čiji su lideri u više navrata davali antiarapske, anti-LGBTK komentare. Verski cionizam se pojavio kao treća po veličini stranka u parlamentu i očekuje se da će igrati ključnu ulogu u Netanjahuovoj vladi.

„Ne postoji „mi i oni“, samo mi“, rekao je Lapid u svojim prvim javnim komentarima od prošlonedeljnih izbora. „Apsolutna većina građana ove zemlje veruje u vladavinu prava, demokratske vrednosti i međusobno poštovanje.

„Apsolutna većina Izraelaca želi judaizam koji nas ujedinjuje, a ne judaizam koji je političko oruđe i svakako ne judaizam koji podržava nasilje“, dodao je on.

Netanjahuova partija Likud, zajedno sa verskim cionizmom i par ultra-pravoslavnih verskih partija, osvojila je većinu od 64 mesta u parlamentu od 120 mesta na izborima održanim prošlog utorka. Očekuje se da će u narednim nedeljama sastaviti novu vladajuću većinu.

Lapidova odlazeća koalicija, raznolika kolekcija partija koja uključuje prvu arapsku stranku koja je bila deo izraelske vlade, osvojila je samo 51 mesto.

Izbori su, kao i prethodna četiri, bili fokusirani na Netanjahuovu sposobnost da vlada dok se suočava sa optužbama za korupciju.

Religijski cionizam je obećao da će progurati nove reforme koje bi mogle da oslabe izraelsku pravosudnu granu, da Netanjahuu daju imunitet i možda nestanu krivične optužbe protiv njega. Kritičari kažu da bi ova agenda zadala težak udarac izraelskim demokratskim institucijama.

Religijski cionizam takođe promoviše tvrdu liniju protiv Palestinaca i palestinske manjine u Izraelu.

„Apsolutna većina građana Izraela nije spremna da dozvoli da im mržnja diktira živote“, rekao je Lapid tokom ceremonije na izraelskom nacionalnom groblju. „Moramo da odlučimo sada, u ovom trenutku, kuda ova zemlja ide.

Netanjahu nije prisustvovao ceremoniji. Ali, govoreći kasnije u parlamentu, Netanjahu je rekao da je posle izbora „vreme da izađemo iz rovova i znamo kako da radimo zajedno“.

Lider verskog cionizma Bezalel Smotrič požalio se da su njegovi glasači nepravedno „demonizovani“ jer podržavaju Rabinovo ubistvo, čin koji je nazvao „užasnim“.

Smotričev potpredsednik, Itamar Ben-Gvir, čuveno je držao ukras na haubi koji je skinuo sa Rabinovog automobila nedeljama pre atentata. „Kao što smo stigli do ovog amblema, možemo doći i do Rabina“, rekao je tada Ben-Gvir, koji je sada na visokom mestu u kabinetu.

Rabina je 4. novembra 1995. ubio jevrejski ekstremista koji se protivio njegovim mirovnim naporima sa Palestincima.