Hong Kong ukida sankcije SAD za superjahtu u ruskom vlasništvu

Hong Kong ukida sankcije SAD za superjahtu u ruskom vlasništvu

HONG KONG – Lider Hong Konga Džon Li rekao je u utorak da će primeniti samo sankcije Ujedinjenih nacija, nakon što su SAD upozorile da bi status teritorije kao finansijskog centra mogao biti ugrožen ako bude delovao kao sigurno utočište za sankcionisane pojedince, prenosi AP.

Lijeva izjava u utorak usledila je nekoliko dana nakon što je luksuzna jahta povezana sa ruskim tajkunom Aleksejem Mordašovim pristala u gradu.

Mordašova, za koga se veruje da ima bliske veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, sankcionisale su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropska unija u februaru nakon ruske invazije na Ukrajinu. Vlasti Hongkonga su saopštile da ne sprovode jednostrane sankcije koje su uvele druge vlade.

„Ne možemo učiniti ništa što nema zakonsku osnovu“, rekao je Li novinarima. „Mi ćemo se pridržavati sankcija Ujedinjenih nacija, to je naš sistem, to je naša vladavina prava“, rekao je on.

Portparol američkog Stejt departmenta rekao je u saopštenju od ponedeljka da „moguća upotreba Hong Konga kao sigurnog utočišta od strane pojedinaca koji izbegavaju sankcije iz više jurisdikcija dodatno dovodi u pitanje transparentnost poslovnog okruženja“.

Portparol Stejt departmenta je takođe rekao da reputacija grada kao finansijskog centra „zavisi od pridržavanja međunarodnih zakona i standarda“.

Superjahta Nord vredna 500 miliona dolara, navodno u vlasništvu Mordašova, usidrena je u luci Hong Konga u sredu posle jednonedeljnog putovanja iz ruskog grada Vladivostoka.

Mordašov je jedan od najbogatijih ljudi Rusije, sa procenjenim bogatstvom od oko 18 milijardi dolara. Takođe je glavni akcionar i predsednik Severstal, najveće ruske kompanije za proizvodnju čelika i rudarstva. Mordašov je pokušao da ospori sankcije protiv njega na evropskim sudovima.

Američke i evropske vlasti zaplenile su preko desetina jahti koje pripadaju sankcionisanim ruskim tajkunima kako bi ih sprečile da isplove u druge luke koje nisu pogođene sankcijama.

Ruski oligarsi počeli su da pristaju svoje jahte u luke u mestima poput Turske, koja održava diplomatske veze sa Rusijom od početka rata.

Nord meri 141,6 metara (464,6 stopa), ima dva heliodroma, bazen i 20 kabina. Jahta trenutno plovi pod ruskom zastavom.

Britanija je predala kontrolu nad svojom kolonijom Hong Kong Kini 1997. godine, obećavajući da će poštovati njen poluautonomni status kao zasebne ekonomske i carinske teritorije. Status poluautonomnog grada kao međunarodnog poslovnog i finansijskog centra je pretrpeo štetu poslednjih godina nakon što je Peking nametnuo oštar zakon o nacionalnoj bezbednosti gradu, prvenstveno usmeren na suzbijanje neslaganja nakon višemesečnih antivladinih protesta 2019.

Kritičari kažu da bi zakon o bezbednosti, koji u određenim slučajevima dozvoljava da se osumnjičeni prebace u kontinentalnu Kinu radi suđenja u njenom neprozirnom pravnom sistemu, mogao da ugrozi vladavinu prava Hong Konga.

Peking takođe postavlja spoljnu politiku i odustao je od učešća u sankcijama Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu.

Portparol Stejt departmenta rekao je da američke kompanije „sve opreznije gledaju na poslovno okruženje Hong Konga“ usred toga što Peking podriva visok stepen autonomije i sloboda Hong Konga.