Češka vlada: 1,2 milijarde dolara za energetske troškove

Češka vlada: 1,2 milijarde dolara za energetske troškove

PRAG – Češka vlada je u sredu predstavila plan da pomogne preduzećima da se izbore sa rastućim troškovima energije, prenosi Asošijejted pres.

Premijer Petr Fiala rekao je da je njegova vlada spremna da iskoristi do 30 milijardi čeških kruna (1,2 milijarde dolara) za program, koji je u skladu sa kriznim pravilima Evropske unije usvojenim nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Plan, koji bi trebalo da stupi na snagu u novembru, uglavnom ima za cilj da pomogne većim firmama sa visokom potrošnjom električne energije ili gasa. Pojedinačne kompanije će moći da dobiju do 200 miliona čeških kruna (8,1 milion dolara).

Mala i srednja preduzeća mogla bi da očekuju još 30 milijardi čeških kruna prema drugoj šemi koju bi EU usvojila 30. septembra, rekao je Fiala.

Češko saopštenje usledilo je u trenutku kada je EU predložila da ograniči prihode proizvođača električne energije koji ostvaruju izuzetne profite zbog posledica ruskog rata u Ukrajini i klimatskih promena.

S obzirom da se ekonomije EU i dalje oporavljaju od pandemije, novac se mora pronaći izvan nacionalnih budžeta kako bi se pružila veća pomoć milionima koji se bore da plate svoje račune za struju. Zato izvršna vlast EU želi da iskoristi profite proizvođača električne energije koji koriste naftu, gas i ugalj, kao i obnovljive izvore energije i nuklearnu energiju.

Češka mera u sredu usledila je dva dana nakon što je vlada objavila plan za ograničavanje cena struje i gasa za domaćinstva, mala preduzeća i javni sektor, uključujući opštine, škole, bolnice i staračke domove.