Analitičari: Zabraniti evropske letove i korišćenje automobila u gradovima da bi se „povredio Putin“

Analitičari: Zabraniti evropske letove i korišćenje automobila u gradovima da bi se „povredio Putin“

Snažne mere Evrope mogle bi brzo da oduzmu Rusiju milijarde i prihoda od nafte i gasa, smatraju stručnjaci, prenosi Guardian.

Letovi bi trebalo da budu zabranjeni u kontinentalnoj Evropi, a upotreba automobila zabranjena u gradskim centrima kako bi se uštedela energija i sprečio da Vladimir Putin profitira od prodaje fosilnih goriva, rekli su aktivisti.

Bilo bi moguće da Evropa brzo prekine svoje oslanjanje na naftu i gas iz Rusije preduzimanjem snažnih mera, navodi se u izveštaju savetnika za klimu Marka Linasa, energetskog analitičara Raulija Partanena i stručnjaka za energetiku i održivost Jorisa van Dorpa.

Politika uključuje racionalizaciju, pri čemu je svima u Evropi dozvoljena ista minimalna količina energije za korišćenje, i ograničavanje termostata na 18C zimi.

„Najveći problem je gas. Evropa je ukupno prošle godine uvezla 155 milijardi kubnih metara gasa iz Rusije“, navode autori. Kritičari politike EU za naftu i gas istakli su da se prodajom ugljovodonika finansira rat u Ukrajini.

Čak je i najviši diplomata EU Žozep Borel nedavno rekao: „Dali smo Ukrajini skoro milijardu evra. To može izgledati kao mnogo, ali 1 milijardu evra plaćamo Putinu svaki dan za energiju koju nam daje. Od početka rata dali smo mu 35 milijardi evra [29 milijardi funti], u poređenju sa milijardu evra koje smo dali Ukrajini da se naoruža.

Autori izveštaja su rekli: „Zaključujemo da je moguće eliminisati uvoz ruskog gasa počevši odmah u Evropi. To će zahtevati neviđeni nivo evropske solidarnosti, kombinaciju Maršalovog plana i berlinskog vazdušnog transporta da bi se energija po potrebi preraspodelila širom kontinenta i podržala tranzicija.

Međunarodna agencija za energetiku je nedavno objavila plan od 10 tačaka za smanjenje potražnje za korišćenjem nafte u zemljama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, sa sugestijama koje uključuju subvencionisanje javnog prevoza, niža ograničenja brzine i smanjenje poslovnih letova. Autori najnovijeg izveštaja RePlanet istraživačkog instituta, međutim, kažu da bi takve mere smanjile tražnju za 2,7 miliona barela dnevno u razvijenim ekonomijama, što je još uvek znatno manje od izvoza ruske nafte u Evropu.

Autori tvrde da treba ići dalje i kažu da su razradili kako da eliminišu 25% ukupne upotrebe nafte u Evropi.

„Predlažemo zabranu svih poslovnih letova, privatnih aviona i unutrašnjih letova unutar Evrope da bismo uštedeli naftu, kao i zabranu korišćenja automobila u gradovima“, rekli su oni. „Ovo bi trebalo kombinovati sa besplatnim javnim prevozom. Iako se uticaji ovoga ne mogu lako kvantifikovati, verujemo da bi ovo moglo da udvostruči smanjenje upotrebe nafte u odnosu na ono što je predložila IEA.

Da bi se zamenio gas koji Evropa kupuje od Rusije, autori preporučuju mere koje uključuju zaustavljanje nuklearnog gasa u Nemačkoj, Švedskoj i Belgiji, smanjenje grejanja u zgradama za 4C i ubrzano korišćenje dodatne solarne i vetrogeneracije.

Ove politike bi mogle biti popularne u Evropi. Novo ispitivanje javnog mnjenja koje je sproveo Savanta ComRes pokazalo je da je 41 odsto anketiranih u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Poljskoj, Francuskoj, Švedskoj i Holandiji reklo da se „snažno slažu“ da njihova zemlja odmah prestane da kupuje rusku naftu i gas. Samo 6,4% se u potpunosti ne slaže.

Nešto više od 40% je reklo da bi bilo spremno da prihvate racionalizaciju energije kako bi upravljali potražnjom, a 52,7% da bi jelo manje mesa kako bi smanjilo potražnju za ukrajinskim izvozom.

„Evropa šalje preko 500 miliona evra svakog dana direktno Kremlju jer nastavljamo da uvozimo ogromne količine ruske nafte, gasa i uglja. Ovakva situacija ne može da se nastavi“, navode autori izveštaja.

„Moralno i politički je neodrživo da Evropa finansira Putinovu ratnu mašinu – plaćajući iste projektile i bombe koje padaju na ukrajinske škole i bolnice – u isto vreme kada se navodno ujedinjuje da zaustavi Putina kroz sankcije. Postoji samo jedno rešenje. Moramo da prekinemo ovu bujicu novca koju šaljemo Kremlju tako što ćemo odmah zaustaviti naš uvoz ruskih fosilnih goriva.