Američki senator – o nuklearnim pretnjama Medvedeva Ukrajini: To bi bio napad na NATO

Američki senator – o nuklearnim pretnjama Medvedeva Ukrajini: To bi bio napad na NATO

Republikanski senator Sjedinjenih Američkih Država Lindzi Grejem prokomentarisao je izjavu zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva u kojoj je zapretio upotrebom nuklearnog oružja protiv Ukrajine, prenosi „Evropska istina“.

Prema Grejemu, Rusi je „vreme da se otrezne, shvate“ da njihova varvarska invazija na Ukrajinu „neće uspeti, povući trupe i spasiti mnoge mlade Ruse od besmislene smrti“.

„Mojim ruskim prijateljima koji govore o upotrebi nuklearnog oružja u Ukrajini: Morate shvatiti da bi to bio napad na sam NATO, s obzirom na blizinu Ukrajine teritoriji NATO-a“, naglasio je Grejem.

Ranije je Bela kuća nazvala retoriku Medvedeva „nepromišljenom i neodgovornom”, ističući da Vašington do sada nije video nikakve znake da Rusija sprema nuklearni udar.

U nedelju, na svom Telegram kanalu, Medvedev se plašio kontraofanzive Ukrajine i napisao: „Ako zamislimo da je ofanziva Ukrobandera uz podršku NATO-a bila uspešna i da su odbili deo naše zemlje, onda bismo morali da koristimo pravila. ukaza predsednika Rusije od 2. juna 2020. o nuklearnom oružju“.

„Jednostavno, drugog izlaza nema“, dodao je on.

Od početka potpune invazije na Ukrajinu, Moskva je s vremena na vreme pribegla nuklearnim pretnjama. Obaveštajci i lideri zapadnih država smatraju da je takav scenario malo verovatan.