Kavčić: Ako ćemo svojoj deci naplaćivati znanje nećemo daleko dogurati

Kavčić: Ako ćemo svojoj deci naplaćivati znanje nećemo daleko dogurati

Početkom godine fondacija Aleka Kavčića počela je sa objavljivanjem besplatnih udžbenika u Srbiji. Dosta polemike se od tada diglo oko toga da li su time ugrožena prava autora. U intervju za RTS otkriva kakvo je interesovanje za besplatne udžbenike.

Alek Kavčić u intervjuu za RTS, između ostalog, govori o tome koliko je već učenika dobilo besplatne udžbenike, kao i da li se postavljanjem udžbenika na sajt krše autorska prava.

Početkom godine počeli ste da objavljujete besplatne udžbenike. Kolika je zainteresovanost do sada?

Ušli smo otprilike u pet posto škola u Srbiji, nekoliko desetina đaka je već dobilo besplatne udžbenike koji su u ovoj školskoj godini. Nastavljamo sa radom, imamo nove udžbenike na sajtu, novoodobrene. Sada imamo i potpuno besplatne digitalne udžbenike na internetu tako da radimo, idemo dalje.

Besplatni udžbenici i besplatno obrazovanje, besplatan prenos znanja je nešto što je fundament svakog društva. Ako ćemo mi svojoj deci naplaćivati znanje nećemo daleko dogurati. Mi kao roditelji podučavajući svoju decu nikad svojoj deci ne naplaćujemo svoje znanje koje im prenesemo kao roditelji tako treba da se ponašamo i kao društvo.

Uostalom to piše i u Univerzalnoj deklaraciji ljudskim pravima UN član 26 da osnovno obrazovanje treba da bude besplatno. I još nešto da vam napomenem, da roditelj ima prvenstveno pravo da bira vrstu obrazovanja za svoje dete.