Sumnje u kupovinu glasova: Skupi pokloni deljeni ‘odabranim’ građanima u Vrbasu

Sumnje u kupovinu glasova: Skupi pokloni deljeni ‘odabranim’ građanima u Vrbasu

U Vrbasu, udruženje građana „Lokalna alternativa“ iznosi tvrdnje o sumnjivim praksama vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) koje uključuju navodnu kupovinu glasova putem deljenja skupih poklona „odabranim“ građanima. Dok SNS tvrdi da su pokloni finansirani ličnim donacijama članova stranke, aktivisti „Lokalne alternative“ ističu da se pokloni, među kojima su bele tehničke uređaje, trimere i električni trotineti, dele ne samo socijalno ugroženima već i imućnim građanima.

Saša Mirković, aktivista „Lokalne alternative“ iz Ravnog Sela, tvrdi da su pokloni podeljeni bukvalno svima, bez jasnih kriterijuma i po nekim unapred određenim spiskovima. On naglašava da su u pitanju ne samo materijalni pokloni već i novčani iznosi koji se nude kako bi se uticalo na izbornu podršku.

„Neshvatljivo je da predstavnici Mesne zajednice idu u određena domaćinstva i dele te poklone, ali samo u određena, po nekim svojim spiskovima. Oni su predstavnici svih građana, ne samo svojih glasača, jer oni kad su izabrani, predstavljaju i mene, i moja su vlast u mojoj mesnoj zajednici. Jasno je, kriterijum je da idu kod svojih glasača, to je najjednostavnije, prosto rečeno, rade ono što su radili i prethodnih izbora“, ističe Mirković.

Aktivisti ovog udruženja tvrde da se ova praksa provodi unazad deset godina, ali da su ovog puta pokloni i novčane ponude veći i da su počeli da se dele više od dva meseca pre raspisivanja izbora. Ove tvrdnje, kako navode, potkrepljuju informacije koje dolaze iz štaba SNS-a, gde navodno curi nezadovoljstvo zbog odbijanja poklona od strane građana.

„Ravno Selo je specifično u odnosu na ostatak Srbije, ovde se dve vladajuće stranke utrkuju pred svake izbore, iznosi su mnogo veći nego u Srbiji, minimalni iznos za glas je 5.000, ali to retko ko dobije, uglavnom dobiju po 10, 15 i više hiljada“, navodi Mirković.

Ovo udruženje se već bavilo kontrolom izbornih procesa u prethodnim izborima, prijavljujući neregularnosti, ali tvrde da su izostale adekvatne reakcije nadležnih organa. Uprkos evidentnoj korupciji i podmićivanju, građani nemaju poverenja u efikasnost institucija, a situacija se dodatno komplikuje činjenicom da, kako tvrdi Mirković, i iz njihovog tabora stižu informacije o opadanju podrške.

„Sada su pokloni mnogo skuplji. Oni su počeli to da rade pre više od dva meseca, što se do sad nije dešavalo, uvek je bilo 15-20 dana pred izbore. Ovo se desilo pre raspisivanja. Trebalo je da budu i lokalni izbori u Vrbasu, ali su zbog lošeg rejtinga odloženi. Nikad nisu bili ovako skupi pokloni, ovako i u ovoj meri nije bilo“, ističe Mirković.

Ove tvrdnje otvaraju ozbiljna pitanja o regularnosti izbornog procesa u Vrbasu i ukazuju na potrebu za adekvatnim istraživanjem i reakcijom nadležnih organa kako bi se očuvala demokratska načela.