Evro raste posle povećanja kursa ECB

Evro raste posle povećanja kursa ECB

NjUJORK – Merač globalnih berzi je bio na pravom putu za petu uzastopnu sesiju rasta i dok je evro ojačao u nestabilnom trgovanju nakon što je Evropska centralna banka podigla kamatne stope prvi put u više od deceniju dok pokušava da se bori protiv inflacije, prenosi Rojters.

ECB je nedeljama beležila povećanje od 25 baznih poena, sve do ranije ove nedelje, kada su izvori rekli Rojtersu da centralna banka teži veći korak. Centralna banka je takođe uvela plan zaštite obveznica, nazvan Transmission Protection Instrument (TPI), koji je dizajniran da ograniči troškove zaduživanja širom regiona.

Evro je porastao za 0,16% na 1,0193 dolara, nakon što je dostigao čak 1,0278 kada je valuta opala nakon objave ECB. Indeks dolara je pao za 0,159%.

Plan TPI ECB ima za cilj da pomogne veoma zaduženim zemljama kao što je Italija, čija je koaliciona vlada pala nakon ostavke premijera Marija Dragija.

Akcije su oscilirale između dobitaka i gubitaka, pošto su američke akcije bile pogođene padom cena sirove nafte, što je dovelo do značajnog pada energetskog sektora (.SPNI), dok je Tesla (.TSLA.O) dobio nakon kvartalne zarade.

Kako se sezona korporativnih zarada u SAD odmiče, 91 kompanija u referentnom indeksu S&P 500 objavila je kvartalne rezultate, sa 78% iznad očekivanja, prema podacima Refinitiva. To je nešto ispod stope od 81% u protekla četiri kvartala, ali znatno iznad stope od 66% od 1994.

„Svi su hiperfokusirani na zaradu i generalno, slušate mnogo komentara menadžmenta i oni su prilično optimistični, veliki deo osnovne potražnje je i dalje jak“, rekao je Garrett Melson, portfolio strateg u Natikis Investment Managers Solutions.

„Svakako pomaže kada počnete da čujete neke od ovih izveštaja koji su bolji od straha, što je u velikoj meri bio način da se opiše sezona zarade do sada.

Dov Jones Industrial Average (.DJI) porastao je 1,62 poena, ili 0,01%, na 31.876,46, S&P 500 (.SPKS) je dobio 21,76 poena, ili 0,55%, na 3.981,66, a Nasdak Composite (.IKS8IC.) je dodao 35 poena. 0,99%, na 12.016,00.

Ekonomski podaci u SAD bili su na mekoj strani sa nedeljnim početnim zahtevima za nezaposlene koji su dostigli novi osmomesečni maksimum, a mera fabričke aktivnosti u srednjoatlantskom regionu za jul dostigla je najnižu u poslednjih nešto više od dve godine.

Podaci dolaze uoči sastanka o politici Federalnih rezervi naredne sedmice, na kojem se uglavnom očekuje povećanje kamatnih stopa za 75 baznih poena.

Referentni 10-godišnji zapisi su poslednji put porasli za 31/32 na prinos od 2,9226%, sa 3,036% kasno u sredu.

Panevropski indeks STOKSKS 600 (.STOKSKS) porastao je za 0,44%, a MSCI-ov pokazatelj akcija širom sveta (.MIVD00000PUS) je porastao za 0,44%.

Japanski jen je ojačao 0,33% u odnosu na dolar na 137,76 po dolaru, pošto je Banka Japana ostala van granica među centralnim bankama i ostavila svoju super labavu monetarnu politiku nepromenjenom u četvrtak, kako se očekivalo, i blago podigla prognoze inflacije. Sterling je poslednji put trgovao na 1,1958 dolara, što je pad od 0,09% na dan.

Cene nafte su pale drugu sednicu zaredom, nakon što su veće zalihe benzina u SAD i povećanje stope ECB povećale zabrinutost oko potražnje, a vraćanje snabdevanja naftom iz Libije, zajedno sa obnavljanjem tokova ruskog gasa, ublažilo zabrinutost oko snabdevanja.

Američka nafta je nedavno pala 3,12% na 96,76 dolara po barelu, a Brent je bio na 104,37 dolara, što je pad od 2,38% na dan.