Afrička kuga svinja sve više uzima maha: „Država zakasnila sa reakcijom“

Afrička kuga svinja sve više uzima maha: „Država zakasnila sa reakcijom“

U periodu od 1. juna do danas u Srbiji je ubijeno gotovo 18.000 svinja. Razlog tome je sve brže širenje afričke svinjske kuge koja je za sada zabeležena u 32 lokalne samouprave širom zemlje. Ako se nastavi ovim tempom i bolest uđe na velike farme – Srbija može da ostane bez ijedne svinje, upozoravaju iz prerađivačke industrije. Sagovornici N1 jednoglasno ocenjuju – strah je opravdan, država nije ozbiljno shvatila pretnju i zakasnila je sa reakcijom.

Prisustvo afričke svinjske kuge je od početka juna do sada registrovano kod skoro 1.600 svinja u 1.068 poljoprivrednih gazdinstava. Najpogođenije su male farme na područiju Banata i Beograda. Eutanazija, odnosno ubijanje svih svinja koje su bile u blizini one kod koje je registrovana bolest, jedino je rešenje za suzbijanje bolesti, jer za nju nema leka.

„U Srbiji postoje tri vrste kuge. Postoji klasična svinjska kuga, koja vlada već tri i po – četiri decenije. Postoji afrička kuga – ona je do skoro vladala u Evropi, nije stigla samo još u Ameriku. Sada vlada u Srbiji. A najveći deo svinja u Srbiji ( a to je treća kuga) uništila je vlast sa svojim lošim odlukama I lošim vladanjem“, kaže novinar i analitičar Branislav Gulan.

Jer, kaže, nije reagovala kada se afrička kuga prvi put iz Mađarske, Rumunije i Bugarske prelila na teritoriju Srbje. Još je prošle godine registrovano 258 slučajeva te bolesti, naveo je u svojoj analizi. Međutim, sigurnosne mere su izostale.

„U Srbiji trenutno postoje brojna žarišta bolesti, dobro je dok kuga nije obuhvatila velike farme. Zaražena su individualna, sitna domaćinstva koja nemaju zaštitu i preventivne mere. Ipak, možemo očekivati da će zahvatiti i velike farme, a posledice će biti katastrofalne“, navode iz industrije mesa „Matijević“.

Toliko katastrofalne da, kažu, Srbija može ostati bez ijedne svinje. A u Sečnju će, čini se, neznanjem lokalne vlasti tako i biti, priča poljoprivrednik Vukašin Baćina.