Nedostatak radne snage u Srbiji: Stručnjaci pozivaju na hitnu reformu obrazovnog sistema

Nedostatak radne snage u Srbiji: Stručnjaci pozivaju na hitnu reformu obrazovnog sistema

Srbija se suočava s ozbiljnim nedostatkom radne snage u različitim sektorima, uključujući medicinu, građevinarstvo, trgovinu, ugostiteljstvo i zanatstvo. Problem je postao toliko izražen da je neophodna temeljna analiza i razvoj ozbiljnog plana za rešavanje ovog problema.

Građevinska škola u Beogradu suočava se s izazovima pri upisu učenika za obuku u oblastima kao što su zidari, armirači i tesari. Trenutno samo tri učenika pokazala interesovanje za obuku kao građevinski operateri, iako je posao u ovoj oblasti zagarantovan. Direktor škole, Rade Zejak, nada se da će se u drugom upisnom roku prijaviti više đaka, kako bi ponovo otvorili taj smer.

„Zarade u ovoj oblasti su značajno porasle, sa početničkim platama od preko 1.500 evra i do 2.000 evra za iskusnije radnike,“ naglašava Zejak.

Slične poteškoće beleži i Tehnička škola “Drvo art” na Dorćolu, koja se bori s formiranjem odeljenja za stolare. Trenutno dvanaestoro učenika pokazuje interesovanje, dok je za formiranje odeljenja potrebno 15 učenika. Direktorka škole, Zorica Đoković, očekuje da će se formirati odeljenje u drugom krugu upisa.

Pored ovih profila, nedostaju i bravari, auto-električari, mesari, trgovci, konobari, kuvari, poslastičari, obućari, kao i industrijski i modni krojači.

Privredna komora Srbije, u saradnji s Kancelarijom za dualno obrazovanje i Nacionalnom službom za zapošljavanje, razvila je listu deficitarnih obrazovnih profila kako bi motivisala mlade na školovanje u ovim oblastima. Takođe, Vlada Republike Srbije je prošle godine usvojila uredbu koja podržava dualno obrazovanje i učenje kroz rad, uključujući stipendije za učenike.

„Ove godine ćemo potpisati ugovore između kompanija, škola i roditelja, a učenici koji budu izabrani dobiće stipendije za sve tri godine školovanja,“ izjavila je Đoković.

Pored toga, Privredna komora Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje pripremaju objedinjenu listu potreba poslodavaca za narednih pet godina, kako bi se odgovorilo na potrebu radne snage u ključnim oblastima, uključujući sektor građevinarstva, ugostiteljstva i hotelijerstva, posebno s obzirom na predstojeći Ekspo 2027.