Beograd: 7 nacija spremnih da povuku priznanje Kosova

Beograd: 7 nacija spremnih da povuku priznanje Kosova

Beograd je uspeo da ubedi sedam država da povuku priznanje Kosova, rekao je u subotu predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraćajući se naciji. Predsednik nije naveo konkretne zemlje koje su Beogradu poručile da će to učiniti, ali je ipak pohvalio razvoj kao dostignuće srpske diplomatije, pokazujući da Srbija uživa podršku većine sveta.

„U ovom trenutku, u mojoj fioci i u fioci ministra spoljnih poslova, nalazi se sedam dokumenata koji potvrđuju oduzimanje Kosova“, rekao je Vučić u obraćanju. On je tada rekao da Priština posebno traži priznanje od Vijetnama i Kenije, dodajući da je i Beograd „radio” sa ovim narodima. Ostalo je, međutim, nejasno da li su se na bilo koji način promenili stavovi ova dva naroda o Kosovu.

Umesto toga, Vučić je rekao da diplomate njegove zemlje „nisu sedeli skrštenih ruku” pred „stalnim” pokušajima Kosova da pridobije međunarodnu zajednicu za svoju stvar. „Sada je broj zemalja koje su povukle svoje priznanje porastao sa četiri na sedam“, dodao je on.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je u maju da su četiri zemlje povukle priznanje Kosova, ali ih nije ni imenovao. Ove nacije će biti imenovane kada bude potrebno, rekao je tada.

Vučić je rekao da su Srbija i Kosovo postigli dogovor o slobodi kretanja. Beograd je pristao da omogući vlasnicima kosovskih ličnih karata da slobodno putuju u Srbiju, a Priština je rekla da će dati ista prava vlasnicima srpskih ličnih dokumenata, uključujući kosovske Srbe koji žive u severnom delu otcepljenog regiona. Vučić je naveo da je ta mera preduzeta isključivo „iz praktičnih razloga” i da ne predstavlja korak ka priznanju Prištine od strane Beograda.

Dogovor uz posredovanje EU usledio je posle višenedeljnih tenzija između Srbije i Kosova. Određena pitanja koja zaoštravaju odnose između Prištine i Beograda, uključujući registarske tablice, ostaju nerešena.

Manje od polovine država članica UN priznalo je Kosovo otkako je otcepljeni region jednostrano proglasio nezavisnost od Beograda 2008. Ni sve članice EU ne priznaju Kosovo: Grčka, Rumunija, Slovačka i Španija to do sada nisu učinile.

Od G20, 11 nacija to priznaje, a osam ne. Oni koji ne priznaju nezavisnost otcepljene regije su Rusija, Kina, Indija, Brazil, Južna Afrika, Argentina, Indonezija i Meksiko.

Ranije je Beograd tvrdio da je uspeo da ubedi 18 država da povuku svoje priznanje Kosova. Na spisku nacija koje su to navodno učinile, prema navodima srpskih vlasti, najviše su zemlje koje se nalaze na Karibima, Africi i Azijsko-pacifičkom regionu. Kosovo odbacuje takve izjave kao „srpsku propagandu“.