20 hiljada konzervativaca u Britaniji neće moći da izabere novog lidera

20 hiljada konzervativaca u Britaniji neće moći da izabere novog lidera

Zbog činjenice da će se glasanje za novog lidera Konzervativne partije u Britaniji odvijati onlajn, oko 20 hiljada pripadnika političke snage neće moći da učestvuje u tome, jer nemaju svoj mejl, prenosi Tajms.

Prvi put u istoriji Konzervativne partije Britanije, njeni članovi biraće sledećeg premijera isključivo putem onlajn glasanja, ako u ponedeljak poslanici predlože više kandidata.

Međutim, neki lokalni ogranci Torijevaca rekli su da do 13% njihovih članova nema adrese e-pošte. Stranka ima najmanje 140.000 članova sa pravom glasa, pa se čini da do 20.000 neće moći da glasa putem interneta.

Tajms je iz sopstvenih izvora saznao da se najmanje jedan poslanik konzervativaca žalio na nedostatak elektronske pošte.

Postoje i strahovi da bi čak i konzervativci sa imejlom mogli biti lišeni prava glasa nakon što se pokazalo da neki nisu obavešteni da glasaju.

Očekuje se da će rukovodstvo Torijevaca nazvati članove stranke koji nemaju imejl tokom vikenda kako bi ih pozvali da ga postave.

Podsetimo, britanska premijerka Liz Trus je u četvrtak najavila ostavku posle šest nedelja na funkciji. Do 28. oktobra Konzervativna partija se sprema da saopšti ime novog lidera i, shodno tome, šefa vlade.

Do sada je liderka Donjeg doma Peni Mordont najavila nameru da se kandiduje za vođstvo Torijevaca. Verovatno će joj se takmičiti bivši ministar finansija Riši Sunak i bivši premijer Boris Džonson.