Zvezda dočekuje Partizan u borbi za prvo mesto

Zvezda dočekuje Partizan u borbi za prvo mesto

Fudbaleri Crvene zvezde dočekaće Partizan u utakmici 24. kola Superlige Srbije. Meč je na programu od 17.00 časova.

Biće to 172. „večiti derbi“ u koji obe ekipe ulaze nakon maksimalnog učinka u drugom delu sezone.

Prednost od jednog boda na tabeli koju je Partizan ostvario pobedom u prvom susretu – koji je dugo odlagan i odigran tek 20. decembra, iako je po rasporedu trebalo da se odigra u devetom kolu – crno-beli su uspeli da sačuvaju pred novi duel sa najvećim rivalom.

Obe ekipe se nalaze u odličnoj formi i samim tim što nisu dozvolile nijedan kiks otkako je šampionat ponovo počeo, derbi je dodatno dobio na značaju. U većini prethodnih ligaških duela nije bilo toliko izraženog rezultatskog značaja, zbog čega je izostao uobačijeni naboj na i oko terena.

Međutim, sve se promenilo ove sezone, najviše zahvaljujući ekipi Partizana koja je nakon razočaravajuće prethodne sezone i četvrtog mesta napravila veliki iskorak. Pomogla je i Zvezda velikim brojem kikseva u jesenjem delu, kada je akcenat stavljen na nastupe u Ligi šampiona.

Pozicije „večitih“ na tabeli podigle su ulog pred novi okršaj, a dodatno je doprinela i činjenica da nijedna ekipa neće imati ulogu izrazitog favorita, zbog čega će Zvezdi itetkao značiti prednost domaćeg terena i podrška navijača na rasprodatom stadionu „Rajko Mitić“.

Nakon 171. odigranog derbija, Crvena zvezda je u prednosti kada je broj pobeda u pitanju. 

Crveno-beli su do sada slavili 67 puta, u 56 navrata je bilo nerešeno, dok je Partizan zabeležio 48 pobeda.

Zvezda je bila i efikasniji rival, postigavši 235 golova u odnosu na 201 gol koliko su postigli igrači Partizana.

Derbiji su se u čak 29. navrata završavali rezultatom 1:1 što je i najčešći rezultat kada je svetkovina srpskog fudbala u pitanju.

Najbolji strelac sa 13 golova je bivši Partizanov centarfor Marko Valok, a kada su igrači koji i dalje nose dresove „večitih“ u pitanju ističe se Bibras Natho sa tri postignuta pogotka.

Glavni sudija biće Pavle Ilić, koji će po prvi put u karijeri deliti pravdu u najvažnijoj utakmici srpskog fubala.