Zvanično: Ukrajinci traže da se Iran izbaci sa Svetskog prvenstva

Zvanično: Ukrajinci traže da se Iran izbaci sa Svetskog prvenstva

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Ukrajine zvanično je uputio apel organizaciji FIFA u kojem zahteva da se reprezentaciji Irana onemogući učešće na predstojećem Svetskom prvenstvu. Povod za ovu odluku fudbalskih vlasti u Ukrajini su optužbe na račun iranske vlade da svojim delovanjem podržava Rusiju u ratu sa Ukrajinom.

Ukrajinci veruju da iranske vlasti dostavljaju oružje ruskoj vojsci i na taj način Iran krši članove tri i četiri Statuta FIFA, prenosi britanski Skaj sports. Ti članovi tiču se poštovanja ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije.

“Uzimajući u obzir informacije u medijima u vezi sa sistematskim ispoljavanjem kršenja ljudskih prava u Iranu, koje krše norme FIFA, uključenost Irana u vojnu agresiju u Ukrajini, kao i rezoluciju Saveta bezbednosti 2231 u vezi sa uvođenjem sankcija Iranu, upućujemo zahtev FIFA da razmotri isključenje iranske reprezentacije sa Mundijala”, stoji u saopštenju Fudbalskog saveza Ukrajine.

Ostaje da se vidi kakav će biti odgovor krovne organizacije svetskog fudbala. Iran se nalazi u B grupi na SP, a rivali su mu Engleska, SAD i Vels.