Zorana Arunović i Damir Mikec ponovo najbolji među strelcima

Zorana Arunović i Damir Mikec ponovo najbolji među strelcima

Za najbolje strelce protekle godine u izboru Streljačkog saveza Srbije izabrani su Zorana Arunović u ženskoj i Damir Mikec u muškoj konkurenciji, dok je priznanje za najboljeg trenera godine osvojio Damirov brat Goran Mikec.

Srpskim reprezentativcima u streljaštvu Zorani Arunović i Damiru Mikecu je ovo treće uzastopno priznanje koje su zaslužili nizom sjajnih rezultata i osvojenih medalja tokom protekle godine.

Proslavljeni tandem strelaca ostvarili su po nekoliko plasmana u finala na velikim takmičenjima, a osvojili i medalje u ekipnoj konkurenciji na Evropskom prvenstvu.

Kao članovi miks para, zlatne medalje izborili su na Svetskim kupovima u Rio de Žaneiru i Limi i na Evropskom prvenstvu u Talinu, a srebrne na Svetskim kupovima u Bakuu i Kairu.

U pojedinačnoj konkurenciji Zorana Arunović je na Svetskom kupu u Kairu stigla do srebra, a ma finalu Svetskog kupa u Dohi je bila na korak od odličja, zauzevši četvrto mesto.

Srpski strelac Damir Mikec je protekle godine postao evropski prvak i svetski vicešampion pištoljem u pojedinačnoj konkurenciji. Jedan je od svega nekoliko strelaca koji su u 2023. došli do pobedničkog postolja i na Evropskom i na Svetskom šampionatu u pojedinačnoj disciplini. U riznicu je dodao i zlato na Svetskom kupu u Limi, a trenutno je voseći na svetskoj rang listi strelaca.

Lazar Kovačević (Jagodina 92), osvajač srebra vazdušnom puškom na finalu Svetskog kupa u Dohi, zaslužio je prvo mesto na rang listi najboljih seniora strelaca puškom. Istim oružjem u ženskoj konkurenciji najuspešnija je bila Teodora Vukojević, koja je ove godine oborila evropski juniorski rekord kvalifikacija u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava. Ovaj uspeh ostvarila je na Evropskim igrama u Vroclavu, na kojima je u finalu bila peta. Teodora i Lazar su najbolji srpski strelci puškom bili i u 2022. godini.

Petu godinu za redom prvo mesto na rang listi klubova osvojio je kragujevački „Čika Mata“, a sačinjene su i liste najboljih strelava po svim kategorijama. 

Stručna komisija Streljačkog saveza Srbije je sastavila, a Upravni odbor prihvatio liste najboljih pojedinaca po kategorijama i oružju.

Prvoplasirani na rang listama najboljih pojedinaca

Puška

Seniori: Lazar Kovačević (Jagodina 92), Seniorke: Teodora Vukojević („Čika Mata“), Juniori: Aleksa Rakonjac (Pančevo 1813), Juniorke: Ljiljana Cvetković (Niš 1881), Mlađi juniori: Stefan Agović („Dragan Jevtić Škepo“), Mlađe juniorke: Ljiljana Cvetković (Niš 1881), Kadeti: Stefan Agović („Čika Mata“), Kadetkinje: Anastasija Živković (Gatos), Pioniri: Mihajlo Kresojević (Mladost), Pionirke: Anastasija Živković (Gatos).

Pištolj

Seniori: Damir Mikec (Policajac), Seniorke: Zorana Arunović (Olimpik 011), Juniori: Luka Milošević (Akademac), Juniorke: Melani Đorđević (Bor 030), Mlađi juniori: Luka Milošević (Akademac) i Mateja Tripković („Aleksa Dejović“), Mlađe juniorke: Marta Novović („Dragan Jevtić Škepo“), Kadeti: Uroš Gajić (Niš 1881) i Mateja Tripković („Aleksa Dejović“), Kadetkinje: Olga Stojanović („Aleksa Dejović“), Pioniri: Toni Grizelj („Aleksa Dejović“) i Vasilije Nikolić (Kolubara), Pionirke: Nikolina Glišić (Valjevo 1880) i Sofija Rakić (Policajac).

Najuspešniji klubovi: 1. „Čika Mata“ 1.279,64 , 2. Policajac 1.128,33 , 3.Olimpik 011 699,66, 4. Novi Sad 1790 636,32, 5. Akademac 425,33, 6. Partizan 410,99, 7. Novi Beograd-Ušće 400,66… (rangirano je ukupno 37 klubova).