Završnica kvalifikacija za Evropsko fudbalsko prvenstvo – još osam mesta za kontinentalni šampionat

Završnica kvalifikacija za Evropsko fudbalsko prvenstvo – još osam mesta za kontinentalni šampionat

Evropsko fudbalsko prvenstvo u Nemačkoj igraće 24 nacionalna tima. Pored domaćina, do sada plasman su obezbedile: Španija, Škotska, Francuska, Engleska, Turska, Albanija, Austrija, Belgija, Mađarska, Danska, Portugalija i Slovačka. Još osam mesta ostalo je da popune reprezentacije kroz kvalifikacioni ciklus takmičenja.

Nakon kvalifikacija, pored Nemačke biće poznata imena još 20 reprezentacija. Poslednja tri učesnika plasman će izboriti putem baraža tek marta 2024. godine.

U poslednjem kolu, tri direktna duela u kvalifikacijama odlučiće koje će se pridružiti najboljim reprezentacijama na spisku učesnika 17. izdanja Evropskog prvenstva.

Među timovima koji su do sada obezbedili kontinentalno takmičenje nema iznenađenja, ali bi moglo da se dogodi ukoliko Ukrajina savlada Italiju.

U poslednjem kolu, a takođe u direktnom susretu koji odlučuje o nastupu na prvenstvu Evrope, sastaju se i: Češka – Moldavija i Slovenija – Kazahstan.

Reprezentacije koje se budu plasirale na šampionat Evrope biće raspoređene u šest grupa, a na osnovu žreba, koje će činiti po četiri tima, dva prvoplasirana izboriće eliminacionu rundu takmičenja.

Žreb će se održati 2. decembra u zgradi Elbfilharmonije u Hamburgu.

Reprezentacija Srbije, pod tim imenom, kao što je poznato, nije nastupala na Evropskom prvenstvu. Poslednje učešće nacionalni tim imao je 2000. godine.

Teret neigranja može nestati samo ako Srbija 19. novembra savlada Bugarsku ili odigra nerešeno na stadionu Dubočice u Leskovcu. 

Kada je reprezentacija Srbije na žrebu za kvalifikacije dobila protivnike, tada se selektor Dragan Stojković našalio i rekao da mogu i autobusom na gostovanja, a potom naveo da ne razmišlja o baražu.

„Kakav baraž? Ne razmišljam o baražu. Naš cilj je da idemo u Nemačku 2024. godine i bićemo fokusirani na to. O trećem mestu i baražu apsolutno ne razmišljamo i učinićemo sve da posle 24 godine Srbija bude na Evropskom prvenstvu. Prema tome, poštujemo sve, ali najviše sebe… Biće to dobro na kraju“, rekao je selektor Dragan Stojković Piksi.

Pred selektorom je u Frankfurtu stajalo takozvano Hamletovsko pitanje, a nedvosmislen odgovor daće njegovi izabranici u Leskovcu.