Zamračenje TV-a na Svetskom prvenstvu za žene naškodiće igri, kaže selektor Japana

Zamračenje TV-a na Svetskom prvenstvu za žene naškodiće igri, kaže selektor Japana

Selektor Japana Futoši Ikeda veruje da bi potencijalno zamračenje TV programa za Svetsko prvenstvo za žene moglo da naškodi dugoročnom razvoju ženske igre u zemlji, prenosi Rojters.

Japan, čiji je tim Nadešiko osvojio Svetsko prvenstvo 2011. i stigao do finala 2015. godine, poslednja je velika zemlja u kojoj emiteri tek treba da sklope dogovor sa FIFA mesec dana od turnira u Australiji i Novom Zelandu.

„Da bi se ženski fudbal razvijao u budućnosti u Japanu, važno je da nas mnogo ljudi gleda i podržava“, rekla je Ikeda za Rojters.

„Mislim da je važno da se turnir prenosi i zaista se nadam da će svi moći da gledaju. Da li će se prenositi ili ne, još ne znamo, ali važno je da se to prikaže na televiziji i zaista se nadam da će svi moći gledaj.“

Ovo je prvi put da prava na Svetsko prvenstvo za žene nisu povezana sa pravima na muški turnir, a predsednik FIFA Đani Infantino opisao je početne ponude velikih tržišta kao „neprihvatljive“.

FIFA je zapretila zamračenjem na glavnim evropskim tržištima pre nego što je prošle nedelje postigla sporazum sa emiterima u Britaniji, Španiji, Francuskoj, Nemačkoj i Italiji.

Fuji TV i državni emiter NHK držali su japanska prava za Svetsko prvenstvo za žene 2019., ali nijedna nije želela da komentariše sukob sa FIFA-om kada ih je kontaktirao Rojters prošle nedelje.

Kako stvari stoje, utakmice Svetskog prvenstva biće dostupne u Japanu, ali samo onlajn preko FIFA aplikacije i bez japanskih komentara.

Ikeda je rekao da je malo verovatno da će saga o emitovanju biti previše smetnja za njegovu ekipu, koja je izvučena u Grupi C sa Španijom, Kostarikom i Zambijom.

„Bez obzira kakva je odluka, mi ćemo izvesti nastup onako kako smo se pripremili“, dodao je on. „Možda će biti nekog uticaja, ali naš tim neće biti previše pogođen.“