Noris upozorava na promene u F1: Formula 1 trenutno uzbudljivija, ali 2026. može doneti nazadovanje

Noris upozorava na promene u F1: Formula 1 trenutno uzbudljivija, ali 2026. može doneti nazadovanje

Vozač Meklarena, Lando Noris, izjavio je da je Formula 1 trenutno uzbudljivija nego što je bila dugi niz godina, ali izrazio je zabrinutost da bi novi tehnički propisi, koji stupaju na snagu 2026. godine, mogli da ugroze taj napredak.

„Poslednja promena propisa učinila je prošlu godinu najuzbudljivijom između prvog i poslednjeg tima,“ rekao je Noris tokom vikenda na Velikoj nagradi Kanade. „Sada, taman kada postane uzbudljivo, dolazi do još jedne promene.“

Norisove brige dolaze u trenutku kada Maks Ferštapen iz Red Bula dominira ovogodišnjim takmičenjem, sa šest pobeda u devet trka sezone, i na dobrom je putu da osvoji svoju četvrtu uzastopnu titulu. Iako su različiti vozači držali vođstvo u Montrealu, Ferštapenova dominacija doprinosi percepciji predvidljivosti u sportu.

Formula 1 se suočava s kritikama zbog predvidljivih trka, ali serija je predstavila niz modifikacija za 2026. godinu, uključujući povećanu upotrebu baterija, lakšu šasiju i poboljšanu aerodinamiku, kako bi automobili postali „agilniji, konkurentniji, bezbedniji i održiviji“.

Novi propisi uključuju i sistem koji daje vozačima kratak nalet dodatne baterije kada su u roku od jedne sekunde od automobila ispred, što bi trebalo da poboljša mogućnosti preticanja. Međutim, tehnički razvoj može stvoriti period dominacije za timove koji brzo pronađu prednost, dok ostali timovi zaostaju.

„Možete imati velike praznine (sa novim pravilima) i onda će ljudi reći: ‘Pa, jednostavno je opet dosadno’“, rekao je Noris. „Kada pogledate kako je sada, verovatno je uzbudljivo kao što je bilo veoma dugo. Želim samo da ostavim ovako nekoliko godina, i mislim da će to biti najbolje za ljude koji gledaju na TV-u.“

Čak su i Maks Ferštapen i Luis Hamilton izrazili zabrinutost da bi nova pravila mogla povećati jaz među timovima. Ferštapen drži 56 bodova prednosti u poretku vozača, a Red Bul je prvi u šampionatu konstruktora sa 301 bodom.

„Što duže držite pravila iste, timovi se zbližavaju“, rekao je Ferštapen. „Dakle, ’26 će verovatno biti prilično veliko resetovanje.“

Vozač Meklarena Oskar Pjastri dodao je da F1 nastoji da bude na čelu tehnologije i inovacija, ali da to ponekad dolazi po cenu trka.

„Tek počinjemo da sustižemo Red Bul, iz nedelje u nedelju,” zaključio je Pjastri.