U svetlu dopinga, nadmoć Vingegaarda i Pogačara na Tur de Fransu izaziva sumnju

U svetlu dopinga, nadmoć Vingegaarda i Pogačara na Tur de Fransu izaziva sumnju

U sportu obilježenom skandalima vezanim za doping, Jonas Vingegaard i Tadej Pogačar su se istakli kao dominantne snage na Tur de Fransu, ostavljajući publiku zapanjenom i izazivajući sumnje u njihove izvanredne performanse. Iako postoji skepsa oko njihovih postignuća, odbrambeni šampion iz Danske pozdravlja takav stav, ističući važnost održavanja budnosti u sportu koji je obeležila njegova problematična prošlost.

Vingegaard i slovenački junak Pogačar su prevazišli svoje konkurente, osvajajući prva dva mesta na poslednje tri izdanja Tura i dominirajući tokom poslednje dve godine. Njihove impresivne performanse ostavljaju čak i najiskusnije vozače zbunjenim i poniznim.

Guillaume Martin, pobednik planinske klasifikacije na Vuelti 2020, izrazio je svoj pogled na ovaj dvojac, priznajući: „Kako ih vidim? Izdaleka u usponima.“ Trenutno, Vingegaard ima minimalnu prednost od 10 sekundi nad Pogačarom, dok za trećeplasiranim Carlosom Rodriguezom ima ogromnu prednost od pet minuta i 21 sekundu.

Nepobitna dominacija Vingegaarda i Pogačara postala je očigledna već tokom prvih dve planinske etape u Pirinejima. Svakome, i navijačima i rivalima, postalo je jasno da ovaj dvojac nema dostojne protivnike u borbi za prestižnu titulu.

Demonstrirajući vrhunsku izvrsnost, Pogačar i Vingegaard su oborili rekorde tokom poslednjeg uspona, nadmašujući prethodno najbolje vreme Krisa Fruma za impresivnih 42 sekunde. Dan ranije, već su bili brži od Marka Pantanija, pobednika Tura iz 1998. čija je karijera bila obeležena optužbama za doping, tokom prvih 10 kilometara uspona do Col de Joux Plane.

Uzimajući u obzir rastuću sumnju u vezi s njihovim dostignućima, Vingegaard je otvoreno priznao sumnje, izjavivši: „Da budem iskren, u potpunosti razumem skeptičnost. Moramo biti skeptični s obzirom na ono što se desilo u prošlosti, jer bi se u suprotnom to moglo ponoviti.“ On je naglasio važnost propitivanja njihove izvanredne brzine, istovremeno uveravajući javnost da lično izbegava bilo kakve supstance koje poboljšavaju performanse.

Vingegaard je dodao: „I još nešto, tu su hrana, materijal, trening (koji su unapređeni), ali opet je uvek dobro biti skeptičan ili bar razmišljati o tome.“ Priznajući napredak u različitim aspektima njihove pripreme, Vingegaard ističe holistički pristup njihovoj posvećenosti i ističe potrebu za kritičkim pristupom.

U pozadini problema s dopingom leži teška prošlost biciklizma. Čuveni Festina skandal 1998. godine doveo je do isključenja cele ekipe s trke nakon što su carinski službenici otkrili zabranjene supstance, uključujući eritropoetin (EPO), lek za povećanje broja crvenih krvnih zrnaca. Nakon što su se otkrili podaci o Lanceu Armstrongu i njegovom korišćenju dopinga, Amerikanac je diskvalifikovan iz sedam osvojenih titula na Tur de Fransu i dobio doživotnu suspenziju 2012. godine.

Značajne ličnosti poput Jana Ulriha i Ivana Bassoa suočile su se s posledicama 2006. godine kada su bili povezani sa španskom doping istragom pod nazivom Operacija Puerto, što je rezultiralo njihovim povlačenjem s Tura neposredno pred početak trke. Sledeće godine, Flojd Landis postao je prvi pobednik Tura koji je pao na doping testu tokom trke, što je dovelo do oduzimanja njegove titule i dvogodišnje suspenzije. Slično tome, Aleksandar Vinokurov je 2007. godine bio pozitivan na testu za doping krvlju nakon pobede u vožnji na vreme.

Predstojeći Tur je obeležen impresivnim nastupom Vingegaarda i Pogačara, što izaziva sumnju i zahteva oprezan pristup. Njihova dominacija nas prisiljava da se suočimo s prošlošću ovog sporta, istovremeno nas podsećajući na neophodnost održavanja integriteta profesionalnog biciklizma kroz stalnu pažnju i oprez.