Vavrinka zapečatio pobedu Švajcaraca, SAD pobedili Uzbekistan u kvalifikacijama za Dejvis kup

Vavrinka zapečatio pobedu Švajcaraca, SAD pobedili Uzbekistan u kvalifikacijama za Dejvis kup

Trostruki grend slem Sten Vavrinka vratio je vreme i obezbedio uzbudljivu pobedu za Švajcarsku nad Nemačkom u kvalifikacijama za Dejvis kup u subotu, piše Rojters.

Ovaj 37-godišnjak, deo švajcarskog tima koji je osvojio Dejvis kup 2014, ali nije igrao na tom događaju od 2015, pobedio je Danijela Altmajera sa 6-3 5-7 6-4 i zabeležio pobedu od 3-2 u Triru.

Bila je to prva pobeda Vavrinke u nerešenom meču nakon poraza od Aleksandra Zvereva u petak i dubla u subotu.

Švajcarska će sada osvojiti jedno od 12 mesta za grupnu fazu finala Dejvis kupa 2023. u septembru.

U napornom vikendu utakmica imale su 24 nacije koje su se takmičile sa 12 pobednika koji su se pridružili šampionu iz 2022. Kanadi, vicešampionu Australiji i džokera Španiji i Italiji.

Sjedinjene Države su izbacile Uzbekistan pobedom od 4-0, dok su braća Imer, Mikael i Elias, doveli Švedsku do pobede od 3-1 nad Bosnom i Hercegovinom.

Mekenzi Mekdonald i Tomi Pol doveli su Amerikance u vođstvo od 2-0 u petak pre nego što je par Ostin Krajiček i Rajeev Ram pobedio Sergeja Fomina i Sanjara Ajzieva sa 6-2 6-4 i doveo rekordnih 32 puta pobednika u neprikosnoveno vođstvo.

Denis Kudla je potom izašao na teren za svoj debi u Dejvis kupu u trećoj utakmici u singlu, pobedivši Amira Miluševa sa 6-4 6-4.

U Stokholmu, Mikael i Elias Imer su pobjedili svaki u singlu u nizovima, ali je Bosna vratila poen u dublu zahvaljujući pobjedi Mirze Bašića i Tomislava Brkića.

Mikael Imer je zatim probio sedmostrukog šampiona Švedske pobedom od 6-1 1-6 6-3 nad Damirom Džumhurom gde je u trećem meču u singlu ispalio 22 pobednika.

„Super sam, super ponosan (na naš tim). Fantastično je što smo ja i moj brat i tim mogli da ponovo dođemo do finala“, rekao je Mikael.

„Mislim da smo dokazali da možemo da se takmičimo sa najboljim timovima na svetu i mislim da smo svi spremni za to.

Francuska se vratila sa 2-1 protiv Mađarske i pobedila sa 3-2 pošto su Adrijan Manarino i Ugo Humbert preokrenuli stvari u drugoj seriji singlova, pobedivši Martona Fučoviča i Fabijana Marozana u uzastopnim setovima.

„Veoma sam srećan što smo u finalu. Igranje u Dejvis kupu mi mnogo znači jer je to neverovatno takmičenje i danas sam veoma ponosan na sebe“, rekao je debitant Hambert, koji je takođe osvojio svoje prve singlove. guma u ​​petak.

Srbija se takođe kvalifikovala nakon što su Nikola Čačić i Filip Krajinović pobedili Norvešku u duelu sa 6-4 3-6 6-3 i doveli svoj tim u vođstvo od 3-0.

Izgledalo je da Švajcarska ide ka porazu kada su Vavrinka i Dominik Striker izgubili od Tima Puetza i Andreasa Misa da bi Nemačkoj doneli prednost od 2-1.

Ali Zverev je bio zaprepašćen Mark-Andreom Huslerom u uzastopnim setovima da bi napustio scenu za Vavrinku.

„Veoma sam srećan što sam osvojio bod, a poslednji je bio najvažniji“, rekao je Vavrinka, koji je sada 135. na svetu.

„Bio sam srećan što sam se vratio ako im zatrebam da im pomognem“.