Vaterpolisti Srbije igraju protiv Japana na prvenstvu sveta

Vaterpolisti Srbije igraju protiv Japana na prvenstvu sveta

Vaterpolo reprezentacija Srbije igraće protiv Japana utakmicu prvog kola grupne faze prvenstva sveta. Utakmica se igra od 14 sati.

Svetsko prvenstvo u Dohi će srpskim vaterpolistima biti deseto od osamostaljenja 2006. godine. Osvojene su četiri medalje – dva zlata, po jedno srebro i bronza.

Prvi rival reprezentaciji Srbija na 21. po redu šampionatu sveta biće tim Japana. Srbija slovi za favorita.

Japan izvan prostora Azije nije uspešan tim, konkretno na prvenstvima sveta najbolji rezultat ostvario je 2022. godine u Budimpešti osvojenim devetim mestom.

Poslednji međusobni duel reprezentacije su odigrale prošle godine u Fukuoki, a Srbija je bila bolja sa 16:10. Japan nikada nije ostvario pobedu protiv Srbije u prethodnih sedam utakmica.

Vaterpolisti Srbije su na nedavno završenom šampionatu Evrope zauzeli sedmo mesto, dok su prošle godine u Fukuoki na Svetskom prvenstvu bili četvrti. U Dohi će imati priliku da poprave utisak, ali i da se plasiraju na Olimpijske igre.

Cilj Srbije može biti ostvaren ukoliko vaterpolisti budu među osam najboljih timova u Dohi. 

Pored domaćina Francuske, reprezentacije koje su već obezbedile takmičenje na Olimpijskim igrama su: Mađarska, Grčka, Japan, Amerika, Španija, Južnoafrička Republika i Australija. 

Pored plasmana u Pariz, Srbija će se boriti i za prekid perioda bez medalje koji traje od Tokija 2021. godine. 

Srbija je poslednji put osvojila medalju na nekom prvenstvu sveta – 2017. godine u Budimpešti, nakon toga, na prethodna tri turnira „delfini“ nisu uspeli da se okite odličjem.