Vaterpolisti Srbije i Crne Gore u borbi za prvo mesto u grupi

Vaterpolisti Srbije i Crne Gore u borbi za prvo mesto u grupi

Vaterpolisti Srbije od 15.30 igraju drugi meč grupe C Svetskog prvenstva u Dohi protiv Crne Gore.

„Delfini“ su opravdali ulogu favorita protiv Japana ubedljivom pobedom 17:10 u prvom kolu. Sledi stari rival Crna Gora.

Crnogorci su u vrlo neizvesnoj završnici posle peteraca savladali SAD sa 16:15. Tako su naneli veliki udarac jednom od kandidata za plasman u nokaut fazu iz ove grupe. Plenio je golman Petar Tešanović sa 12 odbrana tokom uključujući i dva peterca u regularnom delu. Usledile su još tri odbrane tokom serije penala.

Samim tim, borba za direktan prolaz u narednu fazu kroz prvu poziciju se zahuktala. Japan je autsajder i sve osim poslednjeg mesta u grupi bilo bi veliko iznenađenje. Drugo i treće mesto vode u baraž za nokaut fazu.

Srbija u poslednje vreme igra dobro protiv Crne Gore. Tri pobede u nizu na velikim takmičenjima – Svetska liga (8:6) 2022, Svetski kup (11:9) i Svetsko prvenstvo (17:15) prošle godine.

U ukupnom međusobnom skoru je prednost Srbije daleka sa 14-4, uz dva remija, ali je većina tih duela bila okončana tesnim rezultatom. Najveću distancu u pobedi su naši vaterpolisti ostvarili u Svetskoj ligi 2014. kad je bilo 14:5, pa na Olimpijskim igrama u Toku – 13:6. Ubedljive pobede nad nama su Crnogorci zabeležili u prvom duelu Svetske lige 2022. kao gosti, 16:8.