„Vanredno stanje“ u Premijer ligi zbog Evertona

„Vanredno stanje“ u Premijer ligi zbog Evertona

Engleska Premijer liga praktično je u vanrednom stanju zbog kazne, koju je nezavisna komisija izrekla protiv fudbalskog kluba Everton zbog kršenja pravila finansijskog fer pleja.

„Karamele“ su ostale bez deset bodova i trenutno, uz Barnli, sa samo četiri poena drže začelje tabele. No, to je tek početak problema za „Gudison park“.

Kazna, izrečena protiv Evertona, šansa je za Lids, Lester i Barnli – klubove, koji su ispali iz Premijer lige u poslednje tri godine.

Svaki od njih može pojedinačno da od „Karamela“ traži sto miliona funti odštete.

Drakonske mere protiv Evertona izrečene su, jer je klub u poslednje tri godine prekoračio dozvoljenu gornju granicu troškova od 105 miliona funti za oko 19.5 miliona funti.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Evertona Kolin Čong kaže da „klub namerava da podnese žalbu apelacionom odboru Premijer lige“.

To je i jedina preostala opcija, jer su kaznene mere dovele u pitanje prodaju kluba američkoj investicionoj kompaniji „777 Partners“, vrednu pola milijarde funti.

Kupoprodaja, koju je ugovorio britansko-iranski biznismen Farhad Moširi, koji poseduje devedet četiri odsto akcija kluba, najavljivana je za decembar.

Međutim, ugovor obiluje klauzulama koje štite kupca upravo od situacije u kojoj se našao Everton čija bi cena mogla vrtoglavo da padne.

Statistike daju samo 31 odsto šanse za opstanak Evertona.

Predsedavajući savetodavnog odbora navijača Evertona Dejv Keli smatra da „Premijer liga šalje neuvijenu poruku drugim klubovima, ali pre svega vladi“.

„Vlada se u nedavnom Kraljevom govoru založila za nezavisno regulatorno telo za fudbal. Mislim da Premijer liga poručuje da je u stanju da sama sebe reguliše“, ocenjuje Keli.

Karamele grcaju u dugovima već pet godina zbog pandemije, ali i vrtoglavog poskupljenja izgradnje novog stadiona na reci Mersi, koji treba da bude otvoren za godinu dana.

Samo prošlogodišnji negativni saldo kluba iznosi 45 miliona funti.

Na „Godison parku“ vladaju šok, bes, ali i upiranja prstom.

Navijač Evertona Roni Kuper ukazuje da je Premijer liga je „potpuno korumpirana“.

„Ponovo je Everton prvi na udaru. Gde bi onda trebalo da završi Mančester siti? U ligi Zapadnog češira?“, pita se on.

Navijač Evertona Fil Gudli podseća da su Mančester Siti i Čelsi su potrošili mnogo novca.

„Ako oni nisu prekršili pravila, ne znam ko je“, kaže on.

Na udaru samoregulacije je i trenutni šampion Mančester siti, optužen za preko stotinu kršenja pravila Premijer lige samo od 2009. do 2018. godine.

Komisija preispituje i poslovanja Čelsija u vreme kada je vlasnik bio Roman Abramovič.

Proslavljeni fudbaler i televizijski voditelj Gari Lineker očekuje kaznene mere kako protiv Mančester Sitija, tako i protiv Čelsija.

U tom slučaju Arsenal, koji ima najbolji finansijski saldo u ligi, može da se ponada i prvom mestu na tabeli.