US Open: 16-godišnja Kalifornijka Iva Jović pobedila Magdu Linet u prvom kolu

US Open: 16-godišnja Kalifornijka Iva Jović pobedila Magdu Linet u prvom kolu

Šesnaestogodišnja Iva Jović iz Kalifornije postala je najmlađa Amerikanka koja je trijumfovala u ženskom meču glavnog žreba na Otvorenom prvenstvu SAD od 2000. godine, porazivši polufinalistkinju Australijan opena 2023. godine, Poljakinju Magdu Linet, rezultatom 6-4, 6-3 u ponedeljak.

Iva je izrazila svoje osećaje povodom pobede rečima: „Iznenađena sam, ali i nisam“. Dodala je da je imala jasan plan pre meča i da nije bilo potrebe za radikalnim prilagođavanjima, jer je sve išlo glatko. Uporna u svojim ciljevima, Iva je istakla da je važno ostati fokusiran i veran planu.

U prošlosti su mlade teniserke poput Katrine Skot i Mire Andreeve takođe postigle pobede u ranim godinama na istom turniru. Iva, koja još pohađa školu, planira da se oproba i u juniorskoj konkurenciji tokom ovogodišnjeg turnira.

Tenis je sport koji je Iva zavolela dok je bila mlađa, trenirajući zajedno sa starijom sestrom na terenima u svom stambenom kompleksu u Kaliforniji. Iva je istakla svoju ambiciju rekavši: „Želim da budem najbolja što mogu. Samo nastavljam da radim na sebi svakog dana.“

Njena ulaznica za učešće na ovogodišnjem Otvorenom prvenstvu SAD došla je kao nagrada za osvajanje nacionalnog prvenstva za devojke do 18 godina pod okriljem Teniskog saveza SAD. Dodatno, Iva je trijumfovala i u dublu sa Tajrom Grant, što im je omogućilo da dobiju pozivnicu za takmičenje u parovima na Flushing Meadows-u.

Iva i Tajra su zajedno osvojile juniorske titule u dublu na Australijan openu i Vimbldonu, dok su bile vicešampionke na Otvorenom prvenstvu Francuske. Uzor Ivi su Novak Đoković i Belinda Benčić, a ona se nada da će uspeti da ostvari kontakte i sa Đokovićem, iako su do sada imali samo kratku interakciju tokom koje su se fotografisali.