Izuzetna putanja Elene Svitoline na Vimbldonu

Izuzetna putanja Elene Svitoline na Vimbldonu

Postoji razlog zašto je Elina Svitolina bila nezaustavljiva sila na Vimbldonu ove godine. „Više nemam vremena za gubljenje,“ rekla je ukrajinska vajldkard igračica u utorak nakon što je svrgnula svjetski broj jedan, Igu Švijontek, kako bi se drugi put u četiri godine plasirala u polufinale Vimbldona.

Sada sa 28 godina i pokušavajući se vratiti na vrh nakon što je prošlog oktobra rodila kćerku Skai, bivša treća igračica svijeta Svitolina igra hrabar tenis koji je iznenadio sve njene protivnice na Vimbldonu.

Toliko da je pobijedila četiri osvajačice Grand Slam turnira poput Venus Williams (prvo kolo), Sofije Kenin (treće kolo), Viktorije Azarenke (četvrto kolo) i sada prvog nosioca Švijontek na ovogodišnjem travnatom Grand Slam turniru.

Šta se tačno promijenilo za Svitolinu, koja je prije odlaska na porodiljni odmor prošle godine imala najbolje rezultate sa dva polufinala na 36 Grand Slam turnira?

„Mislim da me rat učinio jačom i mentalno snažnijom,“ rekla je ona, aludirajući na invaziju Rusije na njenu domovinu koju Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

„Mentalno ne smatram teške situacije (na terenu) kao katastrofu. U životu postoje gore stvari. Samo sam smirenija.“

„Zato što sam tek ponovno počela igrati… Imam ogromnu motivaciju, vratiti se na vrh. Mislim da me majčinstvo i rat učinili drugačijom osobom. Sada gledam na stvari malo drugačije.“

Takav pristup se isplatio otkako se vratila na turnir u aprilu. Osvojila je svoj prvi naslov nakon gotovo dvije godine u Strasbourgu, donirajući novac od nagrade humanitarnoj pomoći za ukrajinsku djecu, zatim je stigla do četvrtfinala na Roland Garrosu, a sada je još bolja na Vimbldonu.

Svitolina pripisuje svoj impresivan niz uspjeha činjenici da shvata da je vrijeme njena najveća neprijateljica.

„Upravo sada sebi kažem da mislim da mi je manje godina ispred nego iza mene. Moram ići za tim. Ne znam koliko godina ću još igrati,“ rekla je Svitolina, koja mora pobijediti Čehinju Marketu Vondroušovu kako bi se plasirala u prvo finale Grand Slam turnira.

„Trenirate za ove trenutke, za ove velike trenutke. Danas sam prolazila stazom kojom idete do Centralnog terena, vidite toliko povijesti. Rekla sam sebi: ‘Izađi tamo, daj sve od sebe, kreni za tim’.“