UEFA izmirila dugove sa Rusijom

UEFA izmirila dugove sa Rusijom

Evropski fudbalski organ UEFA izmirio je odštetne zahteve sa Rusijom nakon što je toj zemlji oduzela finale Lige šampiona 2022, saopštio je lokalni zvaničnik Aleksej Sorokin.

Utakmica UEFA koja se smatra najprestižnijom klupskom utakmicom u svetskom fudbalu trebalo je da se odigra u Gasprom areni u Sankt Peterburgu 29. maja.

Odluka je objavljena 25. februara da se igra premesti u Pariz, nakon pokretanja vojne kampanje Moskve u Ukrajini.

Sorokin, koji je bio generalni direktor organizacionog komiteta Sankt Peterburga, rekao je u subotu ruskom izdanju Sport-Ekpress da su zahtevi za odštetu rešeni.

„Sva kompenzacija od UEFA je isplaćena svim izvođačima. Pitanje je zatvoreno. UEFA sada ništa ne duguje“, rekao je Sorokin.

„Nije bilo nikakvih poteškoća, samo se dugo razgovaralo o iznosu. To su bili normalni, radni razgovori.

„Ne mogu sa sigurnošću da kažem o njihovom odnosu sa upravom stadiona u Sankt Peterburgu. Sa naše tačke gledišta, svi troškovi izvođačima su nadoknađeni.”

Odluka UEFA da premesti finale Lige šampiona iz Rusije prethodila je novim sankcijama koje su objavljene krajem februara, kada je evropsko upravno telo i globalni kolega FIFA zabranili svim ruskim timovima da učestvuju u njihovim takmičenjima.

Ta odluka je i dalje na snazi, a Rusiji je oduzeta šansa da se kvalifikuje na Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru, kao i na Evropsko prvenstvo 2024. koje će se održati u Nemačkoj.

Finale Lige šampiona 2022. prebačeno je na Stad de Frans u Parizu, gde su ga poremetili rasprostranjeni problemi koji su uključivali lokalnu policiju i gostujuće navijače iz Liverpula.

Utakmica je kasnila više od 30 minuta pre nego što je Real Madrid osvojio 14. Kup Evrope pobedom od 1-0. Francuski zvaničnici su se od tada izvinili zbog njihovog rukovanja tim događajem.

Finale Lige šampiona 2022. samo je jedna od mnogih velikih sportskih prilika za koje je Rusija bila uskraćena zbog svoje vojne operacije u Ukrajini.

Izdanje juniorskog i muškog svetskog prvenstva u hokeju na ledu 2023. premešteno je u druge zemlje, kao i Svetsko prvenstvo u odbojci za muškarce 2022. godine.

Ruski ministar sporta Oleg Maticin otkrio je u junu da su međunarodne sportske organizacije otkazale ili odložile 186 međunarodnih sportskih događaja planiranih za Rusiju 2022-2023, uključujući 36 velikih događaja.

Maticin je prošlog meseca dodao da je Rusija „još uvek u procesu” pregovora o nadoknadi sa međunarodnim federacijama za niz tih događaja.