UEFA će istražiti Barselonu zbog njenih isplata sudijama

UEFA će istražiti Barselonu zbog njenih isplata sudijama

Barselona se suočava sa novom zakonskom pretnjom UEFA, uključujući moguću zabranu takmičenja u Ligi šampiona, zbog isplate miliona dolara kompaniji povezanoj sa španskim zvaničnikom sudije.

Evropsko fudbalsko telo zatražilo je u četvrtak istragu o ovom slučaju, koju već vode tužioci u Španiji.

Propisi Lige šampiona koji su na snazi od aprila 2007. dozvoljavaju UEFA da zabrani učešće timovima u takmičenju na jednu sezonu ako su bili uključeni u nameštanje utakmica.

UEFA je u četvrtak saopštila da je zatražila od disciplinskih inspektora da „sprovedu istragu u vezi sa potencijalnim kršenjem zakonskog okvira UEFA od strane FK Barselone u vezi sa takozvanim ’Caso Negreira’“.

Sudski dokumenti pokazuju da je Barselona platila 7,3 miliona evra (7,7 miliona dolara) od 2001. do 2018. kompaniji Hosea Marije Enrikeza Negreire, bivšeg potpredsednika španskog fudbalskog sudačkog komiteta.

Tužioci u Španiji formalno su optužili Barselonu za korupciju u sportu, lažno upravljanje i falsifikovanje poslovnih dokumenata. Istražni sudija će odlučiti da li će to dovesti do optužnice.

Još uvek nisu objavljeni dokazi da su sudije ili pojedinačne utakmice zaista uticale.

Barselona je dosledno negirala bilo kakvu nepravdu ili sukob interesa, rekavši da je platila tehničke izveštaje o sudijama, ali nikada nije pokušala da utiče na njihove odluke u utakmicama.

Svaki dokaz izmanipulisanih utakmica u poslednjih 16 godina mogao bi da dovede do toga da UEFA isključi Barselonu iz svojih takmičenja na godinu dana i pokrene disciplinski postupak.

Barselona ima prednost od 12 bodova u španskoj ligi i gotovo je izvesna da će se kvalifikovati za Ligu šampiona sledeće sezone – ulazak koji bi platio desetine miliona dolara klubu koji je prošle godine zabeležio rekordne gubitke.