Tadej Pogačar slavi svoju treću pobedu na Tur de Fransu još jednom smelom etapnom pobedom

Tadej Pogačar slavi svoju treću pobedu na Tur de Fransu još jednom smelom etapnom pobedom

Slovenac Tadej Pogačar trijumfovao je na ovogodišnjem Tur de Fransu, uspešno braneći svoje vođstvo i osiguravajući svoju treću uzastopnu pobedu na ovom prestižnom biciklističkom takmičenju. Pogačar, vozač tima Emirates UAE, postao je prvi biciklista nakon Marka Pantanija 1998. koji je uspeo da osvoji i Điro d’Italiju i Tur de Frans u istoj sezoni.

U finalnoj etapi vožnje na hronometar, Pogačar je demonstrirao svoju dominaciju, osvojivši 17. etapnu pobedu u karijeri. Jonas Vingegor iz Danske zauzeo je drugo mesto u ukupnom plasmanu, dok je belgijski vozač Remco Evenepoel završio na trećem mestu.

Pogačar je nadmašio konkurenciju u vožnji na hronometar od Monaka do Nice, zadržavajući preko pet minuta prednosti u odnosu na Vingegora. Ova pobeda označava Pogačarovu bezrezervnu dominaciju na ovogodišnjem Turu, sa njegovom drugom uzastopnom pobedom nakon trijumfa prošle godine.

Trka nije završena tradicionalno u Parizu zbog Olimpijskih igara, već je ciljna linija bila postavljena u Nici. Navijači su se okupili duž Engleske promenade kako bi podržali bicikliste, a atmosfera je bila uzbudljiva.

Pogačarova pobednička forma bila je impresivna tokom cele trke, a njegov trijumf na Turu predstavlja vrhunac njegove karijere do sada. Vingegor je takođe pokazao izuzetnu izdržljivost i talent, završavajući drugi u ukupnom plasmanu.

Osim glavnih takmičarskih momenata, ostali vozači su takođe ostvarili značajne uspehe na Turu. Ekvadorac Ričard Karapaz osvojio je dres za najboljeg penjača, dok je Eritrejac Biniam Girmai zasluženo nosio zeleni dres najboljeg sprintera. Evenepoel je dominirao u belom dresu za najboljeg mladog vozača, potvrđujući svoj talent i perspektivu.

Ovogodišnji Tur de Frans predstavio je vrhunski biciklizam i nezaboravne trenutke za ljubitelje ovog sporta. Pogačarova neprikosnovena forma i nadmoćnost na stazi postavljaju ga kao jednog od najvećih savremenih biciklista, čija karijera obećava još mnogo uspeha i podviga.