Tadej Pogačar osvojio užareni pirinejski uspon i osvojio 15. etapu Tur de Fransa

Tadej Pogačar osvojio užareni pirinejski uspon i osvojio 15. etapu Tur de Fransa

Na Dan Bastilje, Tadej Pogačar je pokazao svoju nadmoć u penjanju osvajanjem naporne 15. etape Tur de Fransa, uz vrući uspon na Plato de Beille.

Maratonska etapa, duga skoro 200 kilometara, obuhvatila je četiri velika uspona pre zahtevnog trkanja ka vrhu Platoa de Beille.

Pogačar je napao u poslednjih 5 kilometara završnog uspona „hors categorie“, čime je dodatno učvrstio svoju reputaciju kralja planina.

„Trenutno sam jako zadovoljan svojom formom“, izjavio je Pogačar. „Obično se borim s vrućinom, ali danas je tim odlično odradio posao da me rashladi. Bio je to nezaboravan dan.“

Ovo je Pogačareva treća pobeda na ovogodišnjem Turu i sedma pobeda na etapama u Pirinejima.

„Pirineji mi nekako prijaju, i ja se vraćam“, dodao je Pogačar. „Hajde da tako i ostane.“

Etapa je započela teškim usponom na Kol de Pejresurd, koji je razbio peloton. Grupa penjača, među kojima su bili Ričard Karapaz, Lorenz De Plus i Enrike Mas, postavila je visok tempo, ali su se povukli kako su se približavali ključni trenuci.

Temperature su na poslednjem usponu dosegle skoro 35 stepeni Celzijusa. Branilac titule Jonas Vingegor, uz pomoć svog timskog kolege Mattea Jorgensona, pokušao je da odgovori, ali nije uspeo da parira Pogačarovom neumoljivom tempu, završivši više od minuta iza. Vingegor sada zaostaje 3 minuta i 9 sekundi za Pogačarom.

Trećeplasirani Remco Evenepoel takođe je imao problema da održi korak, zauzevši treće mesto u ukupnom poretku, sa zaostatkom od 5:19 iza Pogačara.

„Tadej je ove godine na nekom drugom nivou“, rekao je Evenepoel posle trke. „Trenutno je najbolji na svetu. Nema nikakve sumnje u to.“

Eritrejski biciklista Biniam Girmai, koji je osvojio tri etape, zadržao je zeleni dres najboljeg sprintera.

Ponedeljak će biti drugi dan odmora u tronedeljnoj trci, pre nego što se nastavi sa ravnom 16. etapom između Gruisana i Nima na jugu Francuske.