Svjontek započela preporod na putu ka četvrtfinalu turnira u Sinsinatiju

Svjontek započela preporod na putu ka četvrtfinalu turnira u Sinsinatiju

Svjontek je iskoristila promenu odeće kako bi započela preporod nakon slabog početka i pobedila Kineskinju Zheng Qinwen sa rezultatom 3-6, 6-1, 6-1 u četvrtak. Ova pobeda je lansirala u četvrtfinale turnira u Sinsinatiju, gde će se suočiti sa šampionkom Vimbldona, Marketom Vondrušovom.

Iako je u prethodnom meču na turniru U.S. Open uspešno iznela samo jedan gem, Svjontek je prvobitno imala poteškoća u dešifrovanju Zhengine igre. Međutim, kada je pronašla svoj ritam, vratila se svojoj karakterističnoj formi koja je od aprila 2022. godine uspostavila kao najbolju igračicu na svetu.

U susretu sa izazovnim vetrovitim uslovima, Svjontek je delovala nesigurno dok je Zheng brzo stvorila komandnu prednost od 3-0 s dva brejka. Zheng, kineski broj jedan, održavala je svoj zamah i osvojila prvi set tako što je treći put brejkirala Svjontek, iskoristivši dug forhend poljakinje.

Svjontekova reakcija bila je promena odeće iz bele u crnu, što je izgleda odmah pokrenulo preokret u njenom sreću. Sa novom uverenošću u svoje udarce, izvela je tri ljubavna brejka protiv Zheng, trčeći ka ubedljivom vođstvu od 5-0 u drugom setu, što je na kraju dovelo do odlučujućeg trećeg seta.

U finalnom setu, Svjontek je održavala svoj zamah, iskoristivši servis Zheng i još dva puta je brejkirala, stvarajući dominantno vođstvo od 5-0. Susret je kulminirao Svjontekovim samopouzdanim servisom za kraj meča, dok je Zhengin forhend završio u mreži.

Razmišljajući o promeni odeće, Svjontek je pohvalila svog trenera za inovativni pristup. Objasnila je: „Iskreno, zahvaljujem se svom treneru. Rekao mi je pre nekoliko meseci da nakon gubitka seta može biti dobra ideja promeniti odeću kako biste resetovali svoj um i pristupili drugom setu sa obnovljenom perspektivom. Prvobitno skeptična, odlučila sam da probam ovaj put i iznenađujuće, donelo je pozitivne rezultate. Zato sam zahvalna svom treneru na ovoj strategiji.“

Svjontekov naredni izazov čeka u formi Marketi Vondrušove, koja je obezbedila mesto u četvrtfinalu konvertujući četiri od pet brejk lopti tokom pobede od 7-5, 6-3 protiv Sloane Stivens.

U ranijim mečevima, Elena Ribakina, četvrta teniserka sveta, vodila je 6-4, 2-5 protiv Jasmine Paolini kada je odustala, čime je italijanskoj kvalifikantkinji omogućila mesto među poslednjih osam. U međuvremenu, grčka osma nositeljka Maria Sakari je napredovala teškom borbom pobedivši Karolinu Mučovu sa 3-6, 6-2, 6-3.