Šveđanin Duplantis osvojio drugu uzastopnu titulu u skoku motkom

Šveđanin Duplantis osvojio drugu uzastopnu titulu u skoku motkom

Švedski svetski rekorder Armand Duplantis osvojio je u subotu svoju drugu uzastopnu svetsku titulu u skoku motkom, ali nije imao sedmi svetski rekord u sparnoj noći u Budimpešti.

Olimpijski šampion je prešao 6,10 metara za zlato, a zatim je – u onome što se pretvorio u „Mondo šou“ – promašio u tri pokušaja da prebriše 6,23, što bi za izuzetnog 23-godišnjaka bio sedmi svetski rekord.

Ernest Džon Obiena sa Filipina osvojio je srebro skokom od 6,00 metara.

Tri dana nakon što su Amerikanka Kejti Mun i Australijanka Nina Kenedi odlučile da podele zlato u skoku motkom za žene, došlo je do izjednačenja za bronzu između Kurtisa Maršala iz Australije i Kristofera Nilsena iz SAD, koji su obojica postigli 5,95 metara.

Duplantis je ove sezone osvojio 12 od 13 takmičenja i prešao 6,00 metara u izvanrednih 50 različitih takmičenja. Njegov najnoviji svetski rekord bio je 6,22 postavljen u Francuskoj u februaru.

Njegova tri pokušaja rekorda oduševila su publiku Nacionalnog atletskog centra, koja je pljeskala na vreme tokom njegovih trka.

Treći pokušaj Šveđanina bio je najbliži, sa telom koje je samo hvatalo šipku, koja se primamljivo držala standarda pre nego što se ljuljala i pala.