Srbija u takmičarskom ritmu odlazi na prvenstvo Evrope

Srbija u takmičarskom ritmu odlazi na prvenstvo Evrope

Fudbaleri Srbije savladali su Švedsku 3:0 u prijateljskom meču u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo.

Srbija je uprkos podređenom položaju, kada je posed lopte u pitanju, uspela da iskoristi gotovo sve svoje šanse, dođe do važne pobede i u pozitivnom raspoloženju dočeka put u Nemačku.

Nakon utakmice protiv Austrije u kojoj igra bila poprilično bezidejna, a uloge igrača na terenu nejasne, Srbija se od samog početka, u formaciji sa tri defanzivca, povukla na svoju polovinu i priliku čekala iz kontre.

Šveđani su preko svojih krilnih igrača u prvih 15 minuta mučili srpske defanzivce, ali je realizacija, na sreću „orlova“, izostala.

U jeku švedskih napada, Srbija je u 18. minutu na sebi svojsten način ipak uspela da povede. Andrija Živković je nakon jedne prenosne lopte odlično centrirao na drugu stativu, gde se iz drugog plana ubacio Sergej Milinković Savić i glavom savladao nemoćnog Olsena.

Nastavili su nakon toga izabranici Jona Dala Tomasona da napadaju i stvaraju solidne prilike, ali nijedna od njih nije ušla u red onih stopostotnih, te se Rajković uprkos velikom broju pokušaja nije našao na velikim mukama.

Sličan scenario viđen je i početkom drugog dela, s tim što su napadi Šveđana izgledali sve opasnije.

A onda ih je presekla školska akcija „orlova“ iz 60. minuta. Vlahović je odlično otvorio prostor i produžio akciju, koju je na Živkovićev centaršut iz teške pozicije u gol pretvorio Mitrović.

Taj gol je naterao igrače Švedske da krenu još ofanzivnije u napad, što je otvorilo mnogo prostora za kontre. Jednu od prvih takvih akcija Srbija je nakon veoma brze tranzicije i gužve u protivničkom šesnaestercu iskoristila i preko Tadića u 70. minutu došla do nedostižne prednosti.

Do kraja meča su se „orlovi“ u potpunosti povukli, usled čega je rival imao veliki broj izglednih prilika, ali je Rajković uz nekoliko odličnih intervencija ostao nesavladan.

Srbija je na taj način pokvarila oproštaj Zlatana Ibrahimovića od reprezentacije Švedske, ali i napravila lepu uvertiru pred meč sa Engleskom koji će biti odigran 16. juna u Gelzenkirhenu.