Srbija pred najvećim izazovom u grupi, Nemačka drugi rival Delfina

Srbija pred najvećim izazovom u grupi, Nemačka drugi rival Delfina

Vaterpolisti Srbije igraju od 19 časova meč drugog kola Grupe C na Evropskom prvenstvu u Zagrebu protiv Nemačke.

Podela grupa tako da u A i B budu timovi višeg, a u C i D nižeg ranga, stavila je Srbiju u poziciju da se sprema za nokaut fazu protiv ekipa od kojih je za klasu bolja i svetslosnim miljama daleko uspešnija kroz istoriju.

Posle pobede 23:1 nad Izraelom sledi najozbiljniji rival u grupi, a to je Nemačka.

Od nezavisnosti Srbije do sada, Nemačka je slavila samo u prethodnom duelu 11:9, odigranom nedavno 18. decembra, koji je bi prijateljskog karaktera.

U zvaničnim susretima, Srbija je neumoljiva. Dva puta je bilo tesno, na Evropskom prvenstvu 2012, kad su „Delfini“ slavili 13:12 u grupnoj fazi i 2019. na Svetskom prvenstvu, kad je naša selekcija slavila 17:16 posle peteraca u meču za plasman od 5. do 8. mesta.

Od ujedinjenja istočne i zapadne strane, najveći uspeh Nemaca na Evropskim prvenstvima je bronza 1995. godine i 5. mesto 2003. godine u Kranju. Kao jedinstvena država pre Drugog svetskog rata su uzeli četiri medalje u prvih pet prvenstava. Jedna bronza i tri srebra u nizu. Zapadna Nemačka je tokom perioda Hladnog rata uspela da se domogne dva zlata (1981, 1989) i bronze 1985. godine.

Nemačka je slavila 18:13 nad Maltom u prvom kolu, tako da će ovaj meč biti presudan za prvo mesto u grupi.