Srbija poražena od Engleske u utakmici na Evropskom prvenstvu

Srbija poražena od Engleske u utakmici na Evropskom prvenstvu

U svom prvom nastupu na Evropskom prvenstvu posle 24 godine, Srbija je izgubila minimalnim rezultatom 1:0 od Engleske, ali je prikazala hrabru i borbenu igru koja je impresionirala mnoge.

Jedini gol na utakmici postigao je Jude Bellingham u 13. minutu, posle centaršuta Bukaya Sake, glavom sa pet, šest metara poslavši loptu u mrežu. Engleska, jedan od favorita turnira, sa igračima poput Harryja Kanea, Phila Fodena, Bellinghama i Johna Stonesa, nije uspela da impresionira protiv tvrdoglavog protivnika.

Srbija je započela utakmicu sa dvojicom napadača, Aleksandrom Mitrovićem i Dušanom Vlahovićem, ali bez glavnog plejmejkera Dušana Tadića. Selektor Dragan Stojković naglasio je pre utakmice da je cilj napasti Engleze, ali je tim ipak počeo defanzivno, prepuštajući loptu protivnicima.

Engleska je brzo iskoristila priliku i povela golom Bellinghama, dok Srbija nije uspela da organizuje značajnije napade u prvom poluvremenu. Jedini pokušaj Srbije prema golu Engleza uputio je Mitrović, ali lopta je prošla pored stative.

U drugom poluvremenu, Srbija je pokazala bolju i povezaniju igru. Izmene su se pokazale ključnim, jer su ulasci Ivana Ilića i Dušana Tadića doneli sigurnost i kreativnost u sredini terena. Srbija je napadala sa krila i uspela da stvori nekoliko opasnih prilika.

Engleska se branila, a u 75. minutu Predrag Rajković je uz pomoć prečke odbranio udarac glavom Harryja Kanea, što je bio jedan od retkih ozbiljnih pokušaja Engleza u drugom delu igre. Srbija je imala nekoliko dobrih prilika, uključujući udarac Vlahovića koji je golman Pickford jedva izbacio u korner, kao i pokušaj Veljka Birmančevića.

Selektor Dragan Stojković izrazio je razočaranje rezultatom, ali je pohvalio hrabrost i karakter svojih igrača. „Naterali smo Engleze da se brane. Posed lopte u drugom poluvremenu je bio izvanredan, falilo je malo da se dođe do gola. Stilom igre koji smo pokazali možemo da budemo ponosni. Nismo se uplašili i pokazali smo da možemo da igramo sa bilo kim u Evropi.“

Srbija će sledeću utakmicu igrati protiv Slovenije 20. juna, dok će Engleska igrati protiv Danske. Ovaj meč će biti ključan za Srbiju u borbi za prolaz u sledeću fazu takmičenja.