Srbija nadigrala Tursku na startu Evropskog prvenstva

Srbija nadigrala Tursku na startu Evropskog prvenstva

Ženska košarkaška reptezentacija Srbije savladala je Tursku sa 71:63 u meču prvog kola Grupe D na Evropskom prvenstvu u Ljubljani. U petak od 20 sati i 45 minuta u drugom kolu naša selekcija igra protiv Slovačke.

Košarkašice Srbije uspele su da ostvare startnu pobedu na Evropskom prvenstvu, pre  svega zahvaljujući sjajnoj igi u odbrani. Turkinje su pružile snažan otpor, nisu dozvoljavala našoj ekipi da stekne osetniju prednost. Ipak, u finišu je došlo do izražaja iskustvo naših košarkažica koje su zabeležile sigurnu pobedu.

Turkinje su nešto bolje ušle u meč i povele. Naše su uhvatile ritam i držale priključak. U finišu provog period uspele su da preokrenu rezultatd, da bi rivalke trojkom u poslednjoj sekundi vratile minimalnu prednost.

Drugi period doneo je još bolju igru naše ekipe u odbrani. Srbija je preokrenula rezultat, a vođstvo nije ispustila do kraja poluvremena. Imala je naša ekipa priliku da stekne i osetniju prednost, ali nisu uspele da realizuju nekoliko otvorenih šuteva.

Stekla je Srbija i šest poena prednosti, da bi do odlaska na veliki odmor sačuvala prednost od četiri poena – 37:33.

Nastavljena je ravnopravna borba i u trećem periodu. Naše su otišle na plus pet, ali su Turkinje serijom od 5:0 stigle do izjednačenja. Potom su naše ponovo pojačale, pre svega u odbrani i odgovorile serijom od 6:0.

Nakon sjajnog prodora Ivon Anderson naša ekipa je došla do maksimalnih plus osam. Srbija je mogla i do veće prednosti, ali nije iskoristila nekoliko prilika u napadu, ipak i Turkinje nisu briljirale u napadu pa su naše pred poslednji period imale plus od šest poena.

Ravnopravna borba u poslednjoj četvrtini. Srbija je uspela da iskontroliše igru i rezultat i ne dozvoli rivalkama da preokrenu.

Anderson i Krajišnik kao najiskusnije pogodile su nekoliko važnih koševa i tako omogućile našoj ekipi da u fininišu mirno privede meč kraju – 71:63.

Najefikasnija u našoj ekipi bila je Ivon Anderson sa 17 poena, Jovana Nogić je ubacila 12, a Maša Janković 10. Kod rivalki Mekkovan 12, a Turgut, Onar i Uzun su dodale po 10.