Srbija ili Brazil, borba za zlato na Svetskom pvenstvu za odbojkašice

Srbija ili Brazil, borba za zlato na Svetskom pvenstvu za odbojkašice

U holandskom Apeldornu od 20 časova na programu veliko finale 19. Svetskog prvenstva za odbojkašice. Srbija brani titulu osvojenu u Japanu pre četiri godine, dok se Brazilke nadaju zlatu nakon tri poraza u finalnim mečevima.

Odbojkašice Brazila dočekuju finale Svetskog prvenstva kao prvoplasirana ekipa na svetskoj rang listi. Na tu poziciju dospele su pobedom nad do tada prvoplasiranom Italijom u polufinalu. Srbija je trenutno na deobi druge pozicije sa Azurinama i pobedom u finalu bi vrlo verovatno izbila na vrh FIVB liste.

Srbija pod ovim imenom igra tek treće Svetsko prvenstvo, a ukupno peto, pošto je debitovala kao Jugoslavija 1978. a zatim i osvojila prvu medalju 2006. kao Srbija i Crna Gora. Pored te bronze, srpske odbojkašice došle su do titule na prvenstvu igranom pre četiri godine u Japanu.

Šampion Južne Amerike po 16. put igra na Svetskom šampionatu, a do sada nijednom nije uspeo da dođe do titule. Brazilke su igrale finale u tri navrata, 1994. 2006. i 2010. godine, ali su uvek ostajale kratkih rukava. U prvom finalu su pred svojim navijačima poražene od Kube, da bi potom u dve uzastopne finalne predstave izgubile od Rusije, i to identičnim rezultatom – 3:2. Selesao je osvojio i bronzu 2014. godine, a na poslednjem takmičenju izabranice Ze Roberta zauzele su tek sedmu poziciju.