Španija se približila prvom mestu u grupi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

Španija se približila prvom mestu u grupi kvalifikacija za Evropsko prvenstvo

Španija se približila osvajanju prvog mesta u svojoj grupi A kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. kada je u četvrtak pobedila Kipar u gostima sa 3-1.

Rezultat im je doveo do 18 bodova uz jednu utakmicu do kraja, dva ispred drugoplasirane Škotske, koja se takođe već kvalifikovala i odigrala je nerešeno 2-2 u Gruziji.

Španski menadžer Luis de la Fuente odmarao je nekoliko regularnih startera na skromnom Kipru, a lokalno stanovništvo retko je smetalo njegovom drugoligaškom timu, a 16-godišnji Lamine Jamal je otvorio gol iz neposredne blizine nakon što je driblingom prošao pored defanzivca i golmana u dobar napor u petom minutu.

„Video sam golmana ispred sebe i smanjio sam se dok nisam ostao sam. Srećan što sam pomogao timu i zbog prelepog gola“, rekao je Jamal.

Bio je to drugi gol Jamala sa Španijom, nakon što je Čunderkid iz Barselone postao najmlađi reprezentativac u zemlji i golman golova sa 16 godina i 57 dana kada je debitovao na gostovanju Gruziji u njihovoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. prošlog septembra.

Kapiten Real Sosijedada Mikel Ojarzabal je u 22. minutu pogodio pod noge golmana i udvostručio prednost, ali je morao da sačeka potvrdu VAR-a pošto je njegov pokušaj prvo isključen zbog sumnje u ofsajd.

Napadač Real Madrida Hoselu postigao je treći šest minuta kasnije, prvim dodirom iz kornera, dok je Španija krstarila protiv krhkih protivnika, koji su na dnu bez bodova u osam utakmica.

Pošto su gosti skidali nogu sa papučice gasa posle prekida, Kostas Pileas je u kontri u nastavku drugog poluvremena postigao utešni gol.

„Veoma je teško igrati fudbal i teško je pobeđivati udobno, dajući mnogo golova“, rekao je De La Fuente.

„I protivnik igra i želi da obraduje svoje navijače, tako da moramo da budemo fokusirani sve vreme.

„U drugom poluvremenu nismo igrali dobro kao u prvom, a oni su imali svoje šanse kasnije. To je lekcija koju treba da naučimo.“