Španija pobedila Gruziju sa 4-1 i plasirala se u četvrtfinale Eura 2024

Španija pobedila Gruziju sa 4-1 i plasirala se u četvrtfinale Eura 2024

Španija se oporavila od rane greške koju su napravili autogolom i uspela da savlada Gruziju sa 4-1, obezbedivši plasman u četvrtfinale Eura 2024. Ova pobeda okončala je impresivnu priču o autsajderima na turniru. Golovi Rodrija i Fabijana Ruiza vratili su Španiju u igru nakon što je Robin Le Norman nespretno postigao autogol u korist Gruzije. Niko Vilijams i Dani OImo su postigli još dva gola na kraju utakmice, čime su osigurali ubedljivu pobedu Španije. U petak Španija će se suočiti sa Nemačkom u četvrtfinalu.

Ovaj poraz značio je završetak prve velike turnirske kampanje Gruzije u istoriji, koja je uključivala iznenađujuću pobedu nad Portugalom. Iako rezultat nije bio u njihovu korist, golman Gruzije Giorgi Mamardašvili pružio je impresivnu igru sa devet odbrana tokom meča.

Španija je dominirala u kvalifikacijama prošle godine pobedivši Gruziju sa 7-1, ali ova utakmica pokazala je da je Gruzija napredovala pod vođstvom trenera Vilija Sagnola. Španija, koja je odigrala četiri utakmice na Euru 2024, još uvek nije primila gol na ovom turniru.

Međutim, taj niz je prekinut kada je Otar Kakabadze postigao gol za Gruziju nakon odličnog prodora niz desni bok. Le Normand nespretno je gurnuo loptu u sopstvenu mrežu, omogućivši Khvichu Kvaratskheliji da postigne gol. Rodri je uspeo da izjednači rezultat niskim udarcem sa ivice šesnaesterca. Fabijan Ruiz je poveo Španiju sa 2-1 nakon centaršuta Lamine Jamala. Nakon što je Gruziji bio potreban gol, morali su otvoriti svoju defanzivnu formaciju, što je iskoristila Španija postigavši još dva gola kroz Vilijamsa i Olma.

Na kraju meča, igrači Gruzije su se okupili pred svojim navijačima, podsećajući na Island koji je 2016. godine iznenadio Englesku na Evropskom prvenstvu.