Đoković pobedom protiv Rubljova osigurao mesto u polufinalu Vimbldona

Đoković pobedom protiv Rubljova osigurao mesto u polufinalu Vimbldona

U uzbudljivom meču, Novak Đoković je doživeo rani neuspeh na ovogodišnjem Vimbldonu pre nego što je pokazao svoju neumoljivu snagu i pobedio Andreja Rubljeva rezultatom 4-6, 6-1, 6-4, 6-3, obezbedivši mesto u polufinalu po 12. put. Rubljev, sedmi nosilac, uspeo je da osvoji prvi set, ali to je samo probudilo Đokovićevu dominaciju dok je brzo uzvratio, ostajući na putu ka petom uzastopnom naslovu na Vimbldonu.

Rubljevova izvanredna igra bila bi previše za skoro svakog drugog tenisera na svetu. Međutim, to nije bilo dovoljno da zaustavi 36-godišnjeg Đokovića u dostizanju 46. polufinala Grend slem turnira, čime je izjednačio rekord osam puta šampiona Rodžera Federera.

Sledeći protivnik drugog nosioca Đokovića biće Jannik Siner, koji je takođe izašao kao pobednik u meču protiv ruskog protivnika Romana Safjulina ranije tog dana. Đoković će dobro biti svestan izazova pred sobom, s obzirom da je prošle godine gubio od Sinera sa dva seta u četvrtfinalu.

Uprkos tome što je dostigao godine kada većina sportista počinje da usporava, Đokovićeva glad za takmičenjem ostaje nezasitna. To je bilo očigledno dok je trijumfovao nad borbenim Rubljevom, dosežući 400. meč na Grend slem turnirima – dostignuće koje je postigao samo Federer i Serena Vilijams.

Nakon završetka trećeg seta, Centralni teren je eksplodirao od buke dok su se igrači uzbudljivo borili u razmenama. Rubljev je osvojio simpatije publike svojom igrom, dok je Đoković uzvraćao gestikulacijama koje su dodatno podizale atmosferu.

Na pitanje kako se nosi sa pritiskom da bude igrač koga svi žele da pobede svaki put kad stupi na teren, srpski teniser je izjavio: „Volim to, ozbiljan sam. Pritisak nikada neće nestati bez obzira na to koliko Grend slem titula osvojite. Svaki put ovde budi preleme emocije i motiviše me više nego što sam ikada sanjao. Znam da žele da me pobede, da osvoje skalp, ali to se neće dogoditi…“

Rubljev se može pohvaliti jednim od najrazornijih forhenda u tenisu, uz prateći primitivni krik koji čak i Đoković priznaje da deluje zastrašujuće. Kada je ruski teniser oduzeo servis Đokoviću u osmom gemu uz nekoliko snažnih udaraca svog prepoznatljivog udarca, a zatim osvojio svoj servis zahvaljujući grešci Đokovića, činilo se da je moguća prva pobeda u četvrtfinalu Grend slema u Rubljevljevoj karijeri, i to u osmom pokušaju, čak i protiv igrača koji nije izgubio meč na Centralnom terenu celu deceniju.

Međutim, pre nego što je Rubljev mogao da sasvim shvati svoju prednost, Đoković je napravio neverovatan povratak, prelazeći u vođstvo od 5-0 u drugom setu. Đoković je imao kontrolu nad mečom dok je rano oduzeo servis Rubljevu u trećem setu, ali Rubljev nije odustajao.

Spasavajući brejk lopte pri rezultatu 2-4, a zatim dovodeći Đokovića do granica svoje fizičke izdržljivosti u desetom gemu, Rubljev je pokazao svoju otpornost, sa tri brejk lopte i spasenih četiri set lopte. Ovaj neverovatan prikaz doveo ga je na korak od prekida Đokovićevog niza od 33 uzastopne pobede na Vimbldonu. Nakon kratkog pada u igri, 25-godišnji Rubljev je zaostao 3-1 u četvrtom setu i nije se mogao vratiti, dok je Đoković zapečatio pobedu izvrsnim volejom, a Rubljev je očajnički bacio sebe preko terena.

Nakon meča, Rubljev je uputio upozoravajuću poruku protivnicima koji stoje na putu Đokoviću u njegovom nastojanju da postane najstariji muškarac u profesionalnoj eri koji osvaja titulu na Vimbldonu i osmu uopšte.

„Imam osećaj da Đoković igra sve bolje u poređenju sa našim prethodnim mečevima“, izjavio je Rubljev. „Danas je prvi put da sam bio spreman da igram, i bio sam tamo, imao sam te male šanse koje nisam iskoristio. On ih je iskoristio. Zato je on Novak, jedan od najvećih u istoriji.“