Slovenci i Danci podelili bodove

Slovenci i Danci podelili bodove

Fudbaleri Slovenije i Danske odigrali su nerešeno 1:1 u utakmici prvog kola grupe C Evropskog prvenstva u Nemačkoj.

Prva utakmica u grupi C Evropskog prvenstva završena je rezultatom kojim su najzadovoljniji fudbaleri Srbije i njihovi navijači, pošto su Danci i Slovenci odigrali nerešeno (1:1) i uzeli samo po bod.

Neće ni reprezentativcima Slovenije teško pasti ovaj rezultat, pošto su veći dao meča u Štutgartu bili u potpuno podređenom položaju, ali isplatila im se hrabrost i totalna ofanziva kojoj su bili prinuđeni da pribegnu u finišu utakmice.

Danci su od prvog minuta bili ofanzivni i odlučni, zagospodarili su terenom i konstantno imali loptu u nogama, dok su se Slovenci odlučili za nešto defanzivniju taktiku – čekali su protivnike nisko na svojoj polovini terena i vrebali grešku iz koje bi mogli da organizuju kontranapad.

Ipak, prvu pravu šansu imali su „zmajevi“ na isteku 16. minuta, kada je Benjamin Šeško kao iz topa šutirao sa preko 20 metara udaljenosti, ali je lopta prohujala pored stative Šmajhelovog gola.

Nije prošao ni minut, a na semaforu je pisalo 1:0 za Dansku, pošto je Jonas Vind genijalnim potezom nasamario disciplinovanu odbranu Slovenaca. Nakon brzo izvedenog auta sa desne strane Vind je lucidno petom proigrao Eriksena, kojem nije bilo teško da sa peterca savlada nemoćnog Oblaka. 

Rano vođstvo Danske nakratko je trgnulo Slovence koji su nešto odlučnije krenuli ka protivničkom golu, pre svega dugim loptama, ali svaki pokušaj da zaprete Šmajhelu završen je neslavno, često zbog početničkih tehničkih grešaka. U finišu prvog poluvremena Danci su ponovo mirno i organizovano „stali“ na loptu koju su „zmajevi“ samo pogledom mogli da prate.

Ni početak drugog poluvremena nije delovao obećavajuće za mnogobrojne navijače Slovenije u Štutgartu. Poželeli su penal u 51. minutu, kada je nakon centaršuta i velike gužve pred Šmajhelom Šporar oboren u kaznenom prostoru, ali su sudija iz Švajcarske Šerer i kolege u VAR sobi procenili da nije bilo inteziteta za najstožu kaznu. Bunili su se Slovenci i nekoliko minuta ranije, kada je Vestergora lopta pogodila u ruku, ali nije bilo namere.

Mogli su Danci u 65. minutu da kaparišu tri boda, ali je slavlje na crvenom delu tribina sprečio sjajni Jan Oblak. Odlični Kristijansen je idealno centrirao po zemlji sa levog boka, Hejlund pravovremeno utrčao i šutirao iz neposredne blizine gola, ali je Oblak bio spreman.

Nisu Slovenci imali mnogo izbora, kako se bližio 90. minut morali su sve karte da bace u napad i hrabrost im se isplatila. Sreća ih nije pogledala kada je Šporar u 74. minutu loše zahvatio loptu nakon centaršuta iz slobodnog udarca i kada je, već u narednom napadu, još jedan projektil Šeška zatresao prečku, ali brzo im se vratilo.

Nagrađena je ofanziva „zmajeva“ u 77. minutu – Janža je snažno šutirao, a lopta pogodila Julmanda u bloku i prevarila Šmajhela.