Sjedinjene Države se bore protiv Italije u finalu Kupa Ujedinjenih nacija

Sjedinjene Države se bore protiv Italije u finalu Kupa Ujedinjenih nacija

Uporni Tejlor Fric izveo je pobedu od 7-6(5) 7-6(5) nad Poljakom Hubertom Hurkačem, dok su Sjedinjene Države u subotu završile 5-0 i plasirale se u finale. Junajted kup mešoviti timski turnir gde će se odmeriti protiv Italije.

Italija je rezervisala svoje mesto u meču za titulu prvog turnira vrednog 15 miliona dolara nakon što je u svom polufinalu protiv Grčke povela sa neprikosnovenim rezultatom 3-1.

Usijane Amerikanke su snažno počele sa 2-0 u petak dok su Džesika Pegula i Frensis Tiafo postigle ubedljive pobede, a deveti broj sveta Fric je držao živce da završi posao protiv Hurkača.

Šampion Indijan Velsa Fric je spasao dve set lopte dok je izgubio sa 5-4 u prvom setu pošto je Hurkacz posustao, a Amerikanac je poveo u meču kada je njegov protivnik napravio još jednu grešku na kraju čvrstog taj-brejka.

Fricu, koji je osvojio 88% poena za prvi servis, bio je potreban veliki servis da zadrži 6-5 u drugom setu pre nego što je osvojio pobedu u još jednom napetom tajbrejku da bi svoju ekipu poslao u okršaj za titulu sa Italijom ili Grčkom.

„Bilo je sjajno pobediti danas da bismo prošli. Nisam sumnjao da će ostatak tima proći, ako sam izgubio“, rekao je Fric.

„Ali mnogo sam igrao sa timom SAD. Mislim da je ogromna prednost ovog puta što imamo devojke u našem timu, jer to čini ceo tim mnogo jačim.

„Veoma sam uzbuđen što ulazim u finale i mislim da smo favoriti cele nedelje.

Medison Kiz je zatim pobedila Magdu Linet sa 6-4 6-2 i postigla rezultat od 4-0 pre nego što su Fric i Pegula uspeli da se pridruže iz seta i pobedili u mešovitom dublu protiv Lukaša Kubota i Alicije Rosolske 6-7(5) 6-4 10- 6.

Italija je ušla u okršaj sa Grčkom koja je vodila 2-0 nakon što su Martina Trevisan i Lorenco Museti pobedili u svojim mečevima, ali je Stefanos Tsitsipas smanjio zaostatak pobedom nad Mateom Beretinijem sa 4-6 7-6(2) 6-4.

U visokooktanskom meču odigranom pred pretežno grčkim pristalicama na Ken Rouzvol areni, Cicipas je izgledao spreman za poraz dok je Beretini dominirao u ranoj seriji uz pomoć svog snažnog servisa i gromoglasnog forhenda.

Ali Cicipas je promenio scenario, pobegavši u drugom setu tako što je primorao Beretinija da pravi neuobičajene greške sa osnovne linije. Svetski broj četiri se oporavio nakon što je slomljen u odluci da uguši Beretinija i izazove divlje slavlje.

Lusija Bronceti obezbedila je da nema kasnog povratka tako što je pobedila Valentinija Gramatikopulua sa 6-2 6-3 i poslala Italiju u nedeljno finale u Sidneju.