Boston Seltiksi vode sa 3-0 u NBA finalu protiv Dalas Maveriksa

Boston Seltiksi vode sa 3-0 u NBA finalu protiv Dalas Maveriksa

Džo Macula, trener Boston Seltiksa u svojoj drugoj godini, koristi neobičnu taktiku kako bi motivisao svoj tim – uključuje istaknute delove UFC borbi u košarkaške filmove koji se prikazuju tokom video sesija tima. Macula, posvećeni fan UFC-a, koristi ove isječke ne zbog zabave, već da bi preneo važnu poruku svom timu: želi da Seltiksi imaju borbeni mentalitet.

„Ako ste ikada bili u tuči sa nekim i mislite da ćete ih pobediti, obično dobijete udarac,“ rekao je Macula. „Što ste bliži pobedi, to ste bliži porazu.“

Njegova poruka je očigledno delovala, jer su Seltiksi u trećoj utakmici NBA finala demonstrirali borbenost koju je Macula želeo da vidi. Boston je pobedio sa 106-99 i poveo sa 3-0 u seriji, približivši se na jednu pobedu od rekordne 18. titule. Ključne serije, uključujući 23-8 u prvoj polovini i 20-5 u drugoj polovini, bile su kao udarci nokautom u ovoj utakmici i možda u seriji.

Kontroverzna odluka sudija, kada je Luka Dončić bio isključen zbog faula sa 4:12 do kraja, izazvala je negodovanje Dalasa. Odluka je ostala uprkos tvrdnjama Maveriksa da je Džejlen Braun inicirao kontakt, ostavljajući Mavse bez njihovog najboljeg igrača u odlučujućim trenucima utakmice. Dončić je bio isključen dok je Dalas smanjio rezultat na 93-90, ali bez njega, nije bilo čudesnog preokreta. Boston je izdržao pritisak i sada je na korak od osvajanja titule, koja bi mogla biti njihova već u petak uveče kada se timovi sastanu u četvrtoj utakmici.

Macula je svojim igračima naglasio važnost koncentracije i borbenog duha, što je očigledno u ključnim trenucima serije. „Što više mislite da ćete nekoga poslati kući, to je obično kada budete nokautirani,“ rekao je Macula.