Šef UEFA se kandidovao za treći mandat

Šef UEFA se kandidovao za treći mandat

Na Kongresu UEFA u Portugalu sledeće godine će se predsednik Aleksander Čeferin kandidovati za treći mandat, potvrdilo je u subotu Evropsko fudbalsko telo.

Asocijacije članice UEFA su ovog vikenda u Frankfurtu gde su razgovarale o budućnosti evropskih prvenstava za muškarce i žene i njihovim kvalifikacionim formatima.

„Predsednik UEFA Aleksander Čeferin je iskoristio priliku da se lično zahvali svih 55 saveza na pismima podrške za naredne izbore dobijenim poslednjih nedelja, potvrđujući zvanično da će se kandidovati za još jedan mandat na predstojećem Kongresu UEFA u Portugalu 2023. potvrđeno je u saopštenju.

Čeferin je na toj funkciji od 2016. On je zamenio Mišela Platinija nakon što je legenda francuskog fudbala suspendovana 2015. godine, a zatim je izgubio žalbu na presudu.

Čeferin je 2019. ponovo izabran na četvorogodišnji mandat. Suočio se sa izazovnim trenucima u svom mandatu, kao što je kada su brojni vrhunski evropski klubovi pokušali da formiraju odmetnutu evropsku Super ligu, što je ugrozilo budućnost Lige šampiona i domaćih šampionata.

Čeferin je pozvao federacije, vlade i navijače da se suprotstave onome što je opisao kao „sramotan predlog iz samoživosti“.

Iako Superliga nije uspela da se pokrene, još uvek je podržavaju rivali iz La lige Real Madrid i FK Barselona i Juventus u italijanskoj Seriji A.

Čeferin se takođe protivio planovima FIFA da organizuje Svetsko prvenstvo svake dve, a ne četiri godine, i bio je ključni igrač u zabrani ruskih klubova i timova da učestvuju na međunarodnim turnirima kao odgovor na vojnu operaciju u Ukrajini.

UEFA je prošlog utorka potvrdila da muška reprezentacija Rusije neće biti uključena u žreb kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine, koje se u nedelju održava u Frankfurtu. Komentarišući ovo, Čeferin je rekao da odluka nije doneta „danas“.

„Odluka o ruskim nacionalnim i klupskim reprezentacijama i njihovoj suspenziji doneta je ‘do daljnjeg’, što znači da dok ne odlučimo drugačije, to će ostati na snazi”, objasnio je Čeferin posle sastanka Izvršnog komiteta UEFA u hrvatskom gradu. Hvar.

„To znači da ne moramo da donosimo odluku kad god se pojavi neko drugo takmičenje“, dodao je on.