Savo Milošević ima za cilj da vodi Bosnu kroz plej-of za Evropsko prvenstvo 2024. i pridruži se balkanskim susedima u finalu

Savo Milošević ima za cilj da vodi Bosnu kroz plej-of za Evropsko prvenstvo 2024. i pridruži se balkanskim susedima u finalu

Nakon het-trika u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo ove nedelje za fudbalske timove iz bivše Jugoslavije, Bosna i Hercegovina ima za cilj da bude rekordnih četiri na turniru sledeće godine.

Osećaj za istoriju cenio je u četvrtak selektor Bosne Savo Milošević, bivši napadač Aston Vile koji je predstavljao Srbiju – pod tri različita imena u 15-godišnjoj međunarodnoj karijeri – a takođe je bio i pomoćni selektor Crne Gore.

Srbija se u nedelju plasirala na Evropsko prvenstvo 2024. iz svoje kvalifikacione grupe. Slovenija je uspela u ponedeljak. U utorak je usledila Hrvatska.

„Zapravo je neverovatno“, rekao je Milošević u sedištu UEFA, nakon što je Bosna u martu u polufinalu plej-ofa bila u paru sa Ukrajinom. Pobednik će pet dana kasnije ugostiti Izrael ili Island, a u pitanju je plasman na Evro 2024. u Nemačkoj.

„Već su se kvalifikovala tri tima iz bivše Jugoslavije“, rekao je Milošević za Asošijeted pres. „Nadam se da ćemo im se pridružiti. To je nešto skoro nemoguće zamisliti pre ovoga.“

Samo Hrvatska i Severna Makedonija od sedam federacija članica UEFA koje su bile deo bivše Jugoslavije kvalifikovale su se za Evro 2020. Na prvom izdanju sa 24 tima 2016. samo je Hrvatska igrala u Francuskoj.

Na Euru 2000. Milošević je bio najbolji strelac turnira sa pet golova za reprezentaciju SR Jugoslavije, koja je bila kombinovani tim Srbije i Crne Gore. Slovenija se tada takođe kvalifikovala za svoj debi na velikom turniru.

Reprezentacija ujedinjene Jugoslavije igrala je na Svetskom prvenstvu 1990., a zatim je slavno isključena sa Eura 1992. nedelje pre početka zbog sankcija Ujedinjenih nacija kada je region zapao u razorni rat. Pošto je Jugoslavija ispala, Danska je dobila kasni poziv i zapanjujuće je osvojila titulu.

Oživljavanje fudbalskog terena na Balkanu dolazi pošto organizatora Eura 2024. UEFA predvode zvaničnici iz regiona.

Predsednik UEFA Aleksander Čeferin je advokat iz Slovenije, njen šef fudbala Zvonimir Boban igrao je u istaknutoj hrvatskoj reprezentaciji devedesetih godina, a viši izvršni direktor u vezi sa 55 saveza članica je iz Srbije Zoran Laković.

Bosanski mediji prenose da je Čeferin u nedelju, na utakmici Srbija-Bugarska, rekao da bi „sigurno voleo“ da se što više timova iz regiona kvalifikuje.

Milošević je u četvrtak priznao da „neće biti lako“ i to ne samo zato što se prvo suoči sa timom Ukrajine za koji veruje da je najbolji među 12 timova u plej-ofu kvalifikacija.

Počeo je da radi u Bosni prije samo dva mjeseca kao treći trener ove godine. Njegov prethodnik Meho Kodro izdržao je samo nekoliko nedelja i samo dve utakmice.

Ipak, Bosni je osigurano mesto u plej-ofu zbog rezultata Lige nacija 2022. godine, što je Miloševiću kupilo vreme da se sagleda.

„Pokušao sam da iskoristim ove poslednje tri utakmice da vidim šta imamo, na šta u suštini možemo da računamo“, rekao je on. „Nisam tražio rezultate.“

Ti rezultati su uključivali dva teška poraza: 5-0 kod kuće od Portugala i 4-1 od Luksemburga, koji je u zasebnoj grupi plej-ofa za Evropsko prvenstvo 2024.

Najpoznatiji bosanskohercegovački igrači su i dalje Edin Džeko, koji je prije šest mjeseci krenuo za Inter iz Milana u finalu Lige šampiona, i Miralem Pjanić. Kombinuju 70 godina starosti i blizu 250 utakmica reprezentacije.

„U bosanskom fudbalu uvijek ima kvaliteta, genetski se tu rađaju djeca sa kvalitetom i talentom“, rekao je Milošević, koji je i rođen tamo. „To je istorijska stvar.“