Ruski menadžer reagovao na zabranu Eura 2024

Ruski menadžer reagovao na zabranu Eura 2024

Menadžer ruske muške fudbalske reprezentacije Valerij Karpin rekao je da nije iznenađen odlukom Evropskog upravljačkog tela UEFA da zabrani toj zemlji da se kvalifikuje za Evropsko prvenstvo 2024. koje će se održati u Nemačkoj.

UEFA je u utorak potvrdila da Rusija neće biti među onima koji su uključeni u žreb kvalifikacija za turnir, koji se održava u Frankfurtu 9. oktobra. Sam turnir će se održati u deset nemačkih gradova u junu i julu 2024. godine.

Zajedno sa globalnim fudbalskim upravnim telom FIFA, UEFA je već uvela zabranu ruskim timovima da učestvuju u svim svojim takmičenjima krajem februara, nakon početka vojne kampanje u Ukrajini.

„To ništa ne menja (neprihvatanje na žreb), ništa nije nagoveštavalo da ćemo se uskoro vratiti“, rekao je Karpin medijima u utorak, prenose RIA Novosti.

Na pitanje da li je bio „šokiran“ kada je saznao za odluku, Karpin je dodao: „Da li smo očekivali nešto drugačije?“

„Zašto se zavaravati? nije. Nisam razgovarao sa igračima o tome.”

Izražavajući tračak nade, Karpin je napomenuo da su sankcije UEFA Rusiji uvedene „do daljnjeg“, a kvalifikacije za Evro 2024. počinju u martu sledeće godine.

„UEFA je saopštila da je odluka o uklanjanju Rusije doneta do daljeg. To bi moglo biti, na primer, u januaru“, rekao je on novinarima.

Karpin trenutno priprema reprezentaciju Rusije za prijateljski međunarodni meč protiv Kirgizije u subotu u Biškeku.

Utakmica će biti prva za Rusiju od kada su prošlog novembra u Splitu igrali kvalifikacioni meč za Svetsko prvenstvo protiv Hrvatske.

Poslednje zabrane UEFA i FIFA dovele su do toga da je Karpinov tim bio lišen šanse da se plasira na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. nakon što je uklonjen iz polufinala plej-ofa kvalifikacija protiv Poljske, koje je bilo zakazano za Moskvu u martu.

Karpin, 53, sugerisao je da su igrači i dalje motivisani uprkos vestima, a planirani su novi prijateljski mečevi protiv Irana i Bosne i Hercegovine u novembru.

„Zašto ne bi bilo motivacije? Sada su potrebne prijateljske utakmice da bi se održala motivacija“, rekao je bivši vezista Spartaka iz Moskve i Selte iz Viga.

Od široko rasprostranjenih sportskih zabrana nametnutih ruskim sportistima i timovima nakon preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) 28. februara, neke ličnosti u ruskom sportu sugerišu da bi okretanje od zapadnih sportskih institucija kao što je UEFA prema njihovim azijskim kolegama moglo biti jedna opcija za zemlju.

„Za šest meseci, verovatno ne. Za dve ili tri godine, možda“, rekao je Karpin na pitanje o prelasku Rusije u Azijsku fudbalsku konfederaciju (AFK).

„Ali nadam se brzom rešenju situacije u roku od godinu dana“, dodao je Karpin, koji takođe vodi klupski tim FK Rostov i preuzeo je dužnost od Stanislava Čerčesova kao selektora ruske reprezentacije posle poslednjeg izdanja Evropskog prvenstva.

Odgovarajući na odluku UEFA-e od utorka – koja je došla usred pritiska ukrajinskih fudbalskih vlasti i navodno ministara u Nemačkoj domaćinu Eura 2024 – Ruski fudbalski savez (RFU) je primetio da i dalje ima potencijalne pravne puteve na raspolaganju, uprkos tome što je izgubio žalbu pred sudom. arbitraže za sport (CAS) u julu.

„RFU trenutno čeka pun tekst odluke CAS-a, nakon čijeg proučavanja će biti doneta odluka o daljim koracima u okviru pravne zaštite“, saopštili su iz RFU.