Rumunija i Slovačka remizirale su 1-1 i obe se plasirale u osminu finala Eura 2024

Rumunija i Slovačka remizirale su 1-1 i obe se plasirale u osminu finala Eura 2024

Rumunija i Slovačka su imale nerešen rezultat 1:1 koji je obe ekipe poslao u osminu finala Evropskog prvenstva u sredu, dok su Rumuni vodili Grupu E ispred Belgije.

Tokom grmljavine i jake kiše sredinom drugog poluvremena, oba tima su jurila pobednički gol u frenetičnoj čaroliji igre uprkos nerešenom rezultatu koji im je odgovarao.

Rumunija je napredovala na vrhu grupe sa Slovačkom na trećem, jer je drugoplasirana Belgija remizirala 0-0 sa poslednjeplasiranom Ukrajinom, koja je eliminisana. Belgija će u osmini finala igrati protiv Francuske.

Slovačka je povela u 24. minutu kada je Ondrej Duda snažno šutirao glavom u ugao mreže.

Razvan Marin je pogodio u 37. iz jedanaesterca koji je dosuđen nakon dvominutnog pregleda video snimka da bi se odlučilo da li je Janis Hagi sapleo se u tom prostoru.

Rumunija će sada igrati u nokaut rundi prvi put od Eura 2000. kada je Hagijev otac, nacionalna fudbalska ikona Gheorghe, bio kapiten u desetom dresu koji sada nosi njegov sin.

Kada je posle poslednjeg zvižduka zasvirala fudbalska himna „Freed From Desire“, obe grupe navijača su pevale i skakale u slavlju sa igračima. Rumunski navijači daleko su nadmašili Slovake sa žutokošuljašima na oko dve trećine oblasti Valdstadion.

Nagrada Rumunije ide u ono što se oblikuje kao slabija polovina nokaut grupe, odvojena do finala od Španije i Portugala u formi, kao i Francuske i Nemačke.

Sledeće za Rumuniju je gostovanje trećeplasiranog tima u Minhenu sa pet punih dana odmora pre te utakmice u utorak.

Belgija igra sa Francuskom u odličnom paru u ponedeljak u Dizeldorfu. Slovačka bi u nedelju u Kelnu mogla da se suoči sa Španijom.

Raspored četiri trećeplasirana tima u osminu finala biće potvrđen nakon što se utakmice Grupe F završe kasnije u sredu.

Špekulacije pre utakmice širom Evrope bile su da bi Rumunija i Slovačka mogle da izmisle nerešeno kako bi obezbeđivale napredak.

Ta ideja je proterana energijom ranih napada oba tima na toploti od 27 Celzijusa (81 Farenhajt) pre nego što se oluja nadvila, zatim njihovom posvećenošću kroz jaku kišu.

Slovaci su poveli u prvom poluvremenu i treću uzastopnu utakmicu, a 24. minut je bio najduže što su njihovi navijači morali da čekaju.

Nakon visokog centaršuta, Duda je udario glavom i vratio se preko gola, a golman Florin Nita je skočio.

Hagi je protraćio najjasniju šansu za šut Rumunije pre nego što je njegovo direktno trčanje dovelo do penala.