Rukometne juniorke Srbije porazom od Islanda završile ovogodišnje Evropsko prvenstvo

Rukometne juniorke Srbije porazom od Islanda završile ovogodišnje Evropsko prvenstvo

Ženska juniorska reprezentacija Srbije poražena je od selekcije Islanda rezultatom 33:22 (16:10) u borbi za 13. mesto na Evropskom prvenstvu.

Porazom od Islanda, srpske juniorke su izgubile su mesto koje direktno vodi na Svetsko prvenstvo koje se sledeće godine održava u Severnoj Makedoniji.

Međutim, prilika da se nađu na svetskoj rukometnoj smotri i dalje postoji, kroz kvalifikacioni turnir koji je početkom sledeće godine.

Najefikasnije u redovima Srbije bile su Tamara Mandić i Aleksandra Vasić sa sedam postignutih golova, dok je za igračicu utakmice u redovima Srbije proglašena upravo Mandićeva.

 Juniorke SrbijePrvo poluvreme nisu dobro otvorile, protivnička ekipa je u prvim minutima napravila razliku od 4:0 koja će se ispostaviće se kasnije bila presudna. Golgeterskim naletom Nevene Todorovski sredinom poluvremena naše devojke smanjile su prednost na samo dva gola razlike, imale napade da potpuno anuliraju prednost, ali je veliki broj promašenih prilika i tehničkih grešaka omogućio suprotno.

Island je fazu pada u igri iskoristio i povećao prednost na šest golova prednosti koliko je bilo na pauzi – 16:10.

Drugi deo igre Srbija je otvorila novim naletom koji je obećavao potpuni pobratak, ali svaki put kada bi se devojke u crvenim dresovima približile na dva do tri gola zaostatka, devojke sa Islanda bi podigle nivo igre i kaznile svaki promašaj.

Nije se Srbija predavala do samog kraja, ali je 14. mesto ove generacije trenutno maksimum.

Iako deluje kao neuspeh, činjenica da se Srbija vratila među najbolje evropske selekcije, da je jednoj Norveškoj umalo skinut skalp i da su bile nadomak direktnog plasmana na SP govori da uz ovakav nivo utakmica od ovih talentovanih i hrabrih devojaka može mnogo više da se izvuče.

U Vladani Mitrović, Aleksandri Vasić, Tamari Mandić, Nori Fajfrić, Neveni Todorovski i ostalima, Srbija ima igračice koje uz preko potrebno iskustvo mogu činiti budućnost ženskog srpskog rukometa, što su i pokazale tokom ovog EP.