Prvi teniser sveta povukao se sa Australijan opena

Prvi teniser sveta povukao se sa Australijan opena

Otvoreno prvenstvo Australije ove godine će biti bez muškog broja jedan na svetu nakon što je Španac Karlos Alkaraz najavio da će biti primoran da propusti turnir zbog povrede.

Alkaraz, 19, potvrdio je vest navijačima u izjavi na društvenim mrežama u subotu, nešto više od nedelju dana pre početka glavnog žreba turnira u Melburn Parku 16. januara.

„Kada sam bio najbolji u predsezoni, povredu sam zadobio slučajnim, neprirodnim pokretom na treningu“, napisao je Alkaraz na Tviteru. „Ovaj put je to semimembranozni mišić u mojoj desnoj nozi.

„Naporno sam radio da bih došao do svog najboljeg nivoa za Australiju, ali nažalost neću moći da igram. Teško je, ali moram da budem optimista, da se oporavim i da gledam napred. Videćemo se na Australijan openu 2024.

Alkaraz će takođe propustiti Kooiong Tennis Classic događaj u Melburnu, koji je planirao da predstavi kao zagrevanje za Australijan open. Njegovo odsustvo sa prvog grend slema godine znači da će sunarodnik Rafael Nadal postati prvi nosilac na turniru.

Alkaraz se popeo na svetsko mesto broj jedan nakon što je osvojio prvu grend slem titulu na US Openu u septembru. Postao je najmlađi igrač ikada koji je postigao taj podvig od uvođenja ATP rang liste 1973. godine.

Međutim, Alkaraz je 2022. godine pretrpeo povredu nakon što se povukao iz četvrtfinala Mastersa u Parizu zbog kidanja stomaka u novembru, a zatim je propustio ATP finale u Torinu koje je završilo sezonu.

Organizatori Australijan opena su na vest o njegovom povlačenju odgovorili na društvenim mrežama: „Žao nam je što se ove godine nećemo videti sa @carlosalcarazom i želimo vam brz oporavak. Vidimo se uskoro na terenu.”

Nadal (36) će ući u muški žreb u Melburnu kao branilac titule, pošto je u prošlogodišnjem finalu pobedio Rusa Danila Medvedeva u pet setova. Rekordni devetostruki pobednik turnira Novak Đoković vratiće se da se takmiči za titulu nakon svoje zloglasne deportacije pre 12 meseci zaredom zbog svog vakcinalnog statusa.

Vlada Australije je ukinula trogodišnju zabranu izdavanja viza Đokoviću, 35, i već se vratio u zemlju i takmiči se na Adelaide International, gde će u subotu u polufinalu igrati protiv Medvedeva. Dvostruki finalista Australijan opena, 26-godišnji Medvedev, biće Rus u žrebu sa najvećim brojem nosilaca i ući će na turnir kao sedmi broj sveta.